София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Васко Начев: Синьото гориво може да е минимум 20% по-евтино

Дребните търговци на горива готвят протест
пропускане

Васко Начев: Синьото гориво може да е минимум 20% по-евтино

Дребните търговци на горива готвят протест

6 месецаИкономика 19 Боряна Райчева


Природният газ за България може да е поне с 20 процента по-евтин, ако бъде преразгледана формулата, по която се образува цената му и която е посочена в дългосрочния ни договор за доставка на синьо гориво от руския „Газпром”. Това заяви анализаторът на Атлантическия съвет в България Васко Начев. Изказването му е във връзка с прогнозата на „Булгаргаз” за минимално намаляване цената на газа от Нова година, както и на фона на започналата регистрация на евентуалните купувачи, които биха участвали в новосъздаващата се газова борса.
Анализаторът уточни, че една от причините да ползваме скъп газ е дългосрочният договор. На 3 декември е крайният срок за предоговаряне на този договор, т.е. това, което ще бъде договорено сега, ще е валидно до 2022 г.
Мнението на Начев за новосъздаващата се газова борса е, че ако това трудно може да се определи като борса и няма нищо общо с реалния пазар на природен газ. Причините, според него, са, че газ ще предлага само „Булгаргаз“, количествата ще са минимални, а големите потребители засега няма да участват.
В същото време дребните търговци на горива подготвят пореден протест пред Министерството на икономиката. Те настояват да разберат какви са внесените промени в Проектозакона за горивата, който министър Емил Караниколов подписа в края на миналата седмица.