София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Великобритания се готви за най-голямата железопътна стачка от десетилетия

Над 50 000 служители ще се включат
31 сИкономика 219 Николай Трифонов

Железопътната мрежа на Великобритания тази седмица се готви за най-мащабните стачни действия от три десетилетия заради спор за възнагражденията на служителите на фона на високата инфлация, която "изяжда" приходите, информира Франс прес.

Синдикатът на работещите в железопътния транспорт Ар Ем Ти (RMT) съобщи, че над 50 000 служители ще се включат в тридневната национална стачка, която съвпада с редица големи събития, включително музикалния фестивал в Гластънбъри. 

Училищата предупреждават, че хиляди тийнейджъри, които трябва да се явят на общонационални изпити, също ще бъдат засегнати. 

Според профсъюза обаче протестните действия са необходими, тъй като заплатите на работещите в сектора изостават от инфлацията, която достигна 40-годишен максимум. 

Застрашени са и работни места в жп транспорта, а пътническият трафик все още не се е възстановил изцяло след вдигането на ковид ограниченията. 

Страните в цял свят се сблъскват с най-високия инфлационен темп от десетилетия, след като войната в Украйна и намаляването на ковид мерките дадоха тласък на цените на енергията и храните. 

Стачки са планирани за вторник, четвъртък и събота (21, 23 и 25 юни). Това ще бъда най-голямото нарушаване на работата в британската жп  мрежа от 1989 година, посочва синдикатът. 

Профсъюзът обяви и 24-часов протест на служителите в лондонското метро, който е планиран за утре. 

Железопътните оператори обаче предупреждават, че нарушенията може да продължат през цялата седмица, като ще бъдат свити и слугите на линии, които не са обхванати от стачните действия. 

Стачките вероятно ще усложнят ситуацията в авиотранспорта, след като авиопревозвачите вече бяха принудени да отменят полети заради недостиг на персонал, което доведе до дълги забавяния и недоволство сред пътниците. 

Междувременно кризата с персонала продължава - търсят се 1,3 млн. работници.

Хиляди служители в авиосектора бяха съкратени по време на пандемията и сега секторът е затруднен да осигури работна ръка на фона на възстановяването в търсенето на пътувания след отмяната на локдауните./БТА

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!