София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Виктор Орбан нападна Манфред Вебер

Обидил е унгарците
7 сОбщество 207 Мирослав Митков

В интервю, публикувано в германския вестник Die Welt, министър-председателят на Унгария Виктор Орбан заяви, че Манфред Вебер, ръководител на Европейската народна партия (ЕНП), „е обидил унгарския народ“, предава About Hungary.

Орбан отбеляза, че се е съгласил да подкрепи кандидатурата на Вебер да стане председател на Европейската комисия на среща в Будапеща две години по-рано, но два дни по-късно германският политик публично е заявил, че не иска да спечели офиса с унгарски гласове. „Тук всички питаха: що за човек е това? Смята ли, че сме второкласни европейци? Тази афера не беше свързана с мен, а е обида за унгарския народ. Загубихме доверие в него“, заяви премиерът.

Орбан е уверен, че роблемът е по-скоро в ЕНП, тъй като Вебер иска същия вид коалиция в Брюксел като тази между християндемократите (ХДС) и Социалдемократическата партия (ГСПД) в Берлин. „Скоро човек няма да може да направи разлика между консерваторите и социалистите“, посочи министър-председателят и добави, че ЕНП трябва да запази своя „християнско-консервативен характер“.