София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Вирусолог отговори какъв е рискът да се заразиш, ако си в една стая с вирусоносител

Доц. Любомира Николаева-Гломб с коментар за бързите тестове
44 сЕвроком 2474

Доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести коментира в ефира на БНТ какъв е шансът да се зарази човек, ако е в една стая с вирусоносител.

"Беше направено изследване и в закрито помещение какво се случва, ако има болен и здрав човек, които общуват. При помещение 10 кв.м, 3 м височина, другият човек има шанс да се зарази едва след 80 минути, ако е правилна вентилацията. Така че, има степен на риск, затова се вземат мерките".

По думите и около 40 млн. са неактивните случаи, от тях 29 човека вероятно са повторили инфекцията. Част от тези случаи са проследени внимателно. Първият реинфектиран човек е китайски IT специалист, след като оздравява, той посещава Испания и Латинска Америка по работа, после се връща в Китай. Там има страшно строг контрол - всеки влизащ минава в двуседмична карантина, след това се изследва с PCR тест, който установява, че той отново е реинфектиран, обясни специалистът относно риска от повторно заразяване с опасната инфекция.