София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Влязоха в сила най-тежките санкции на САЩ срещу Иран

Новата вълна ограничения засяга търговията с петрол

2 годиниИкономика 12 Боряна Райчева


От днес влязоха в сила най-тежките санкции на САЩ срещу Иран във връзка с оттеглянето на американската страна от Съвместния всеобхватен план за действие. Новата вълна от ограничения ще засегне иранската енергийна индустрия, свързаните с петрола транзакции, както и сделките с Централната банка на Иран, корабоплаването и корабостроенето.

Според специалния представител на САЩ за Иран Брайън Хук администрацията на Белия дом възнамерява да намали иранските петролни приходи с енергийнте санкции до нула.

Осем държави временно няма да бъдат засегнати от рестриктивните мерки, за да им се позволи да намалят вноса на петрол от Ислямската република. Такова изключение обаче не е направено за държави от Европейския съюз.

Отстъпката за осемте държави ще е за период от 6 месеца и Вашингтон не планира да удължава периода след изтичането му. Сред държавите са Индия, Южна Корея, Япония и Турция.

На 8 май тази година американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ напуска иранската ядрена сделка и обеща не само да върне старите, но и да въведе нови санкции срещу Техеран. Той увери, че Вашингтон е готов да сключи ново споразумение, но Иран всъщност е предложил неприложими условия.

Президентът на Съединените щати многократно заяви, че иранската сделка е "фундаментално дефектна". Той също така обвини Техеран в подкрепа на терористични групи в региона.

Санкциите срещу Иран бяха върнати на два етапа - първата част влезе в сила на 6 август. Тогава бе засегната автомобилната промишленост на Иран и покупката и продажбата на злато и други ключови метали. Втората, по-тежка част от санкциите, влиза в сила от днес.

ЕС, Русия и Китай са против санкциите и обявиха, че ще продължат да изпълняват споразумението.

Страните от ЕС заявиха непоколебима решимост, въпреки санкциите на САЩ, да продължат да работят за разширяване на икономическите контакти на европейските компании с Иран и да създадат механизъм за финансови споразумения с Техеран за заобикаляне на тези санкции.

Американският министър на финансите Стивън Манчин пък подчерта, че САЩ ще предприемат агресивни мерки срещу специалния механизъм на Европейския съюз за търговски споразумения с Иран.

В отговор на действията на САЩ иранските власти изразиха увереност, че световната общност е против новите ограничения. Иранският лидер и духовен водач Аятоллах Али Хаменей заяви, че "държавите от целия свят се противопоставят на анти-иранските решения на Тръмп и истината е, че Вашингтон загуби в тази посока по-рано и ще загуби в бъдеще. Според духовния лидер на Иран "Техеран ще продължи да се противопоставя на САЩ и натиска си, Съединените щати няма да постигнат нищо".

Израелското външно министерство приветства днес засилването на американските санкции срещу Иран. Съответното изявление бе публикувано на Twitter от външното министерство на еврейската държава.

"Санкциите срещу иранския режим, които влязоха в сила днес, са важна стъпка в принуждаването на аятолатите  да се откажат от терористични действия, които са заплаха както за нашия регион, така и далеч извън неговите граници", се казва в документа.

Преди дни израелския премиер Бенямин Нетаняху  благодари на американския президент Доналд Тръмп за "историческата стъпка", като отбеляза, че първите ефекти от санкциите вече се дължат на факта, че иранската икономика е "в състояние на депресия".