София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

VOX POPULI: ИДЕИТЕ СВЪРШИХА, ЗАПОЧНАХА ДОГОВОРКИТЕ

Коментар на Елена Гунчева
1 мVox Populi 555

Направи ми впечатление едно изказване на Манолова от завчера, че вече не било време за идеи, а да се мисли за обединение и разбирателство. Бабикян пък днес казал, че било възможно правителство на малцинството, подкрепено от другите политически сили, а нови избори нищо ново нямало да  доведат, освен същата политическа картинка.

Всъщност все още смятам, че идеите са важни. И че изборите бяха манипулирани и не дават истинската картина на народния вот. Защото просто бяха подготвени от ГЕРБ. Евентуални нови избори, подготвени от служебно правителство, могат да дадат съвсем неочаквани резултати. Но пък е възможно някои от по-малките партии и коалиции, които едва успяха да влязат, да не успеят този път и да има точно там разместване на положението.

Затова някои няма да рискуват с нови избори, а ще направят всичко възможно за коалиционно правителство или правителство, подкрепено от по-малките политически сили в Народното събрание. И тук вече никой не говори за ГЕРБ. Въпросът с голямо неизвестно е дали Трифонов ще върне мандата и ще поиска нови избори, подготвени от служебно правителство, при което за първи път да имаме почтени избори в България, или ще предпочете да състави кабинет, подкрепен от по-малките партии. И най-важното - дали ще надмогне шоуто и ще посочи хора, които могат да управляват и имат идеи, или ще заложи също като  Борисов на верни хора, за които ще очаква и да са умни. Развръзката предстои.

На мен лично ми са интересни няколко въпроса в момента:

- ко прайм с ковида и ваксините - какво ще е отношението на новото правителство и депутати към ограниченията, маските и ваксините?

- ко прайм с евроатлантическата насоченост - ще продължаваме ли да се слагаме на Козяк и ще допуснем ли да ни въвличат в собствените си конфликти с Русия?

- ко прайм с досегашните крадливи политици - ще им се потърси ли незабавно наказателна отговорност за престъпленията или отново ще бъдат оставени на мира, както става последните 30 години?

- ко прайм с Каскета Гешев - ще се предприемат ли някакви стъпки за отстраняването му и избор на независим и почтен главен прокурор?

Всъщност никой от избраните не е казал още нищо по темата. Но аз очаквам да чуя становището им. Защото за това, че им харесва властта, вече е ясно. Няма и нищо лошо. Въпросът е по какъв начин ще я упражняват.....

Елена Гунчева

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!