София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Вучич към Столтенберг: Комуникацията с НАТО е добра, но Сърбия решава сама къде да разполага армията си

Сръбският президент оправда терористичната атака в село Банска на 24 септември

42 сПолитика 140 Лазар Лазаров

"Сърбия има добра комуникация с НАТО, но решава сама къде и как да разполага войските си. Едва ли ще се стигне до сформиране на Асоциация на сръбските общини, докато Албин Курти е министър-председател на Косово", заяви сръбският президент Александър Вучич на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Белград.

Сръбският президент оправдава терористичната атака в село Банска на 24 септември, която сръбска тежковъоръжена група извърши.

"Западът се интересува само от Банска, но ние имаме друго виждане за случилото се. Искам да напомня на генералния секретар и на всички останали, че всичко това се случи, защото някои хора проведоха избори с 3% от хората и когато сърбите се разбунтуваха, беше разположена специална полиция, за да се справят с това. Що се отнася до Банска, това се случи година след като някои хора измамиха Сърбия и подписаха декларация, говоря за представителите на САЩ и ЕС, че хора, които участваха в насилие срещу сърби няма да бъдат преследвани. Албанските полицаи няма какво да търсят в Северно Косово", каза Вучич. "За нас е важно да си сътрудничим с НАТО и КФОР с надеждата, че ще гарантираме сигурността на нашите хора в Косово. Имаме различно виждане за случващото се, но разбираме добре какви са исканията на Запада и какви са изискванията на НАТО", допълни той.

Според сръбския президент едва ли ще се стигне до сформиране на Асоциация на сръбските общини, докато Албин Курти е министър-председател.

Александър Вучич каза още, че Сърбия има добра комуникация с НАТО, но решава сама къде и как да разполага войските си.

"Сътрудничеството с НАТО и КФОР е важно за нас, с надеждата, че ще осигурим сигурност и безопасност за сръбския народ в Косово. Но ние сами решаваме къде да разположим нашата армия. Що се отнася до армията, тя изпълнява задачите си професионално, никога не е превишавала правата си, правомощията си, винаги е имала коректни отношения с КФОР и НАТО. И къде и как ще разположим нашата армия в съответствие с конституцията на Република Сърбия и законите на тази страна, без да застрашаваме никого по никакъв начин, това е наша работа“, подчерта Александър Вучич.

„Столтенберг заяви, че КФОР гарантира мир и сигурност за всички общности в Косово, но нямаше нужда да се гарантира мир и сигурност за никой друг, освен за сърбите. Само сърби бяха заплашвани, само сърби са нападани, албанци никога не са били нападани", добави Вучич.

Според него 13% от сърбите са напуснали северната част на Косово през последната година "поради огромен натиск, арести, тормоз и заплахи от страна на режима в Прищина". 

Снимка: БГНЕС