София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

"Възраждане" се обявиха против зона "Малък ринг" в София

,,От „Възраждане“ сме категорични, че тази мярка е дискриминационна и нелепа''

2 месецаПолитика 32 Марияна Стойчева

"Възраждане" се обявиха против зона "Малък ринг" в София.

"От 1 декември 2023 г. влиза в сила забрана за влизане в центъра на София на стари автомобили, която ще важи от декември до края на февруари, реши в края на миналата година Столичният общински съвет (СОС) с приемането на доклада за промени в Наредба за създаване на зони с ниски емисии на вредни вещества в атмосферния въздух на територията на Столична община. Вносители са общински съветници от групата на ГЕРБ-СДС в СОС, а ПП-ДБ-СС са притеснени единствено, че нямало информационна кампания, но иначе подкрепят мярката".

Това заявява общинският съветник от "Възраждане" Деян Николов от чиято партия се обявяват за отпадне на забраната за навлизането на по-стари автомобили в центъра на София.

"От „Възраждане“ сме категорични, че тази мярка е дискриминационна и нелепа. Няма да доведе до реално подобряване на качеството на въздуха в София, а е вероятно и да го влоши, когато на старите автомобили се налага да изминават повече километри, за да обиколят центъра и така ще замърсяват повече", казва Николов.

Общинският съветник отбелязва, че това е първа крачка, която засяга около 20% от автомобилите или 50 000 коли, но ще последват и втори и трети етап, които ще обхванат приблизително от 40% до 60% от автомобилите, като най-старите ще имат забрана за влизане в район с размерите на Зелената зона. "Създаването на подобни кръгове със забрани за повече от половината автомобили в София е сегрегация на столичани според доходите и съответно възможностите им да използват по-нов и скъп автомобил", смята съветникът.

От партията му се обявяват категорично против подобни бутафорни мерки и ще внесат в Столичния общински съвет предложение за пълното отпадане на забраната.

Снимка: БГНЕС