София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Юлиян Цолов: Фалитът на "Креди Сюис" е функция от поредица от грешни бизнес решения (ВИДЕО)

"И систематични проблеми в управлението на риска на банката"

1 годинаИкономика 12

"Фалитът на "Креди Сюис" е функция от поредица от грешни бизнес решения и систематични проблеми в управлението на риска на банката."

Това заяви в предаването "ЕвроДикоФ" на телевизия "Евроком" Юлиян Цолов, известен като "българския вълк от Уолстрийт".

"Когато "Креди Сюис" много настъпателно 90-те години нвлезе на пазара на инвестиционното банкиране, тя имаше амбициите да стане и впоследствие за момент стана една от водещите инвестиционни банки в Америка и в света. Тя в края на 80-те години и средата на 90-те години купи американската инвестиционна банка "Фърст Бостън" и разви изключително голям капацитет в инвестиционното банкиране чрез привличане на много талантливи кадри, брокери, инвестиционни банкери и т.н.", посочи Цолов.

На въпрос на водещия Сашо Диков защо са му платили половин милион долара, Юлиян Цолов отговори:

"Ами те ми платиха половин милион долара, защото аз тогава работех в "Лимън Брадърс" и те искаха да ме привлекат да отида и да създам подобна група като в "Лимън Брадърс" в офиса на "Креди Сюис" в Ню Йорк. На Уолстрийт е общо приета практика, когато искат да те привлекат в дадена фирма, заплащат така наречената трансферна сума, за да направят целия пакет по-атрактивен и да те стимулират да отидеш да работиш за конкретната банка. Естествено заплащането е един от факторите, които влияят в едно такова решение, като заплатата си е абсолютно отделно, както и комисионни, бонуси. Това е просто трансферна сума, само за да отидеш и да започнеш работа в определената банка", обясни Цолов.

"Ако проследим хронологията на скандалите, в които беше замесена "Креди Сюис", те са изключително много. Първо, имаме скандалите, свързани с пране на пари, където бяха замесени български граждани от "ъндърграунд" контингента със сметки в "Креди Сюис". Друг голям скандал беше, това че "Креди Сюис" беше замесен в уреждането на заем от 1,3 млрд. за Република Мозамбик, където целта на средствата беше да се развият морски проекти и държавният риболов на риба тон. Впоследствие се оказа, че част от средствата са изчезнали и не са използвани за целите, за които бяха издадени тези облигации, които "Креди Сюис" организира. Също така излязоха факти, че Република Мозамбик е платила рушвети на стойност 50 млн. долара на инвестиционни банкери в "Креди Сюис", посочи още Юлиян Цолов.