София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

„За Ливан ще изнасяме фуражи и технологии“

Телевизия Евроком - от Lebanese Agro Food Expo 2019
пропускане

„За Ливан ще изнасяме фуражи и технологии“

Телевизия Евроком - от Lebanese Agro Food Expo 2019

11 месецаАгро 27 Боряна Райчева


Бившият министър на земеделието Румен Порожанов, лидерът на АБВ Румен Петков, представители на дипломатическия корпус и на бизнеса откриха изложението Lebanese Agro Food Expo 2019.

Зам.-министърт на земеделието и храните Янко Иванов сподели за телевизия Евроком, че търговският баланс на България с Ливан има голям потенциал за ръст.

„През 2018 г. търговията между България и Ливан възлиза на $175 млн., което представлява ръст от 20% в сравнение с преходната година. Обменът на селскостопанските стоки между двете страни възлиза на 43,5 млн. долара. Сега ние сме се ограничили тук в нашия износ до сирена, цигари, царевица и пшеница...“, каза той.

Янко Иванов е сигурен, че е „по-важно е какво друго България може да предложи за експорт към към Ливан и Близкия изток“.

Според него напоследък имаме все повече търсене от арабаските държави на слама, на сено, на люцерна и на други фуражи,

„Защото населението на земята се увеличава. Прогресивно с увеличаването на населението на земята, се увеличават и потребностите на хората от животински продукти. Както е известно, за животните трябват фуражи. Все повече има недостиг на фуражи в световен мащаб. И много държави диверсифицират източниците си на доставка на фураж“, коментира още зам.-земеделският министър.

На събитието в ЦУМ от Българо-ливанския бизнес съвет присъстваха посланици на Ливан, Египет, Катар, Казахстан и други държави.

Автор: Николай Марченко

Оператор: Ангел Галчев