София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Захариева: Посещението на Борисов в САЩ няма общо с това на Цветанов

"Не сме съгласни, че НАТО е в мозъчна смърт"

Захариева: Посещението на Борисов в САЩ няма общо с това на Цветанов

"Не сме съгласни, че НАТО е в мозъчна смърт"

6 месецаПолитика 21 Боряна Райчева


Не съм проследила посещението на Цветан Цветанов, предполагам, че го е осъществил като председател на НПО. Това заяви външният министър Екатерина Захариева във връзка с посещението на бившата дясна ръка на Борисов Цветан Цветанов в САЩ, вече като директор на  „Евроатлантически център за сигурност". Захариева информира, че премиерът отива в Щатите по дипломатически път.

Посещението на Борисов няма общо с посещението на Цветанов. Договаряме това посещение от началото на годината, съобщи Захариева. 

По отношение на изказването на френския президент Еманюел Макрон, че НАТО е в "мозъчна смърт", външният министър коментира: 

Да, имаме различия в ЕС по отношение на много теми. В спора се ражда решението. Различията не трябва да се случват по медиите, трябва да се случват на закритата кръгла маса. Такива изказвания не се правят по този начин.

Категорично не мислим, че НАТО е в мозъчна смърт, увери Захариева. Доверието към НАТО ще продължи, ако не подкопаваме доверието към него. Това е съюз на 70 години, създаден, за да защитава страните. Нито една от страните-членки не е била нападана. Това е отбранителен, а не нападателен съюз, подчерта още тя.