София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Защо Гешев не коментира кой е "ДП" в документите за КТБ?

През 2009-та прокуратурата открива, че Пеевски е взел кредит от банката

Защо Гешев не коментира кой е "ДП" в документите за КТБ?

През 2009-та прокуратурата открива, че Пеевски е взел кредит от банката

10 месецаОбщество 70 Боряна Райчева


През 2017-та година единственият кандидат за наследник на сегашният главен прокурор Сотир Цацаров - Иван Гешев заявява в медиите, че по делото за КТБ, по което той е наблюдаващ прокурор, не присъства името на депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски. В интервю тогава той дори се шегува, че в кориците липсват и имената на Обама и Путин.
 
Оказва се обаче, че през 2009-та година държавното обвинение е  проверило как Пеевски и майка му Ирен Кръстева са придобили медийната си империя. Отговорът, до който достига тогава прокуратурата е, че това се случва с кредити от КТБ. Проверката е извършена от прокурор Ангел Илиев. Запитан за това, Гешев на свои ред пита журналистите "Кой беше Ангел Илиев?" А Ангел Илиев е избран за апелативен прокурор на София през 2012-та година.
 
Освен това се оказва, че инициалите "ДП" и "ДП1" фигурират в ръкописни бележки на  банкера Цветан Василев и във всекидневната справка за дейността на кредитната институция, давани от основния сега свидетел по делото (счетоводителя на банката) Бисер Лазов. В една от тези справки срещу инициалите "ДП1" стои сумата от 575 млн. лева. 
 
От друга справка пък става ясно, че депутатът от ДПС е летял с частния самолет на Цветан Василев, като тази проверка е направена от финансовото разузнаване на ДАНС.
 
Въпреки всички тези данни Делян Пеевски не е разпитан нито веднъж по това дело.