София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Заячка: Българското правителство стана съучастник в превръщането на "Света София" в джамия

Председателят на АБВ - Младежи е на мнение, че решението не бива да се превръща в битка християнство - ислям
пропускане

Заячка: Българското правителство стана съучастник в превръщането на "Света София" в джамия

Председателят на АБВ - Младежи е на мнение, че решението не бива да се превръща в битка християнство - ислям

3 чПолитика 2565 Боян Марков


Председателят на АБВ - Младежи Пламена Заячка сподели пред "Евроком" позицията си относно превръщането на храма "Света София" в джамия. Тя е на мнение, че световната култура е ощетена от решението на Турция, поради статута на светилището на световно културно наследство към ЮНЕСКО.

"Нашето правителство е съучастник в това решение. Ние апелирахме и изпратихме писмо и до председателя на Народното събрание, и до министър-председателя на България да вземат отношение по този въпрос. Без да го превръщаме в битка между ислям и християнство, но от културологична гледна точка, защото това е наследство, което принадлежи на цялото човечество.", заяви Заячка и допълни:

"За съжаление такава реакция нямаше и българското правителство стана съучастник във взимането на това решение. Абсолютно неадекватна е реакцията на Томислав Дончев, който каза: "Ние чакаме ЮНЕСКО." Да де, ама България е член на ЮНЕСКО. Защо не иниицира позиция вътре? Гърция взе отношение по въпроса, Русия изрази позиция, САЩ също...... ние - не."

Д-р Заячка също коментира позицията на световните лидери по въпроса.

"Не трябва да се позволява от националните правителства това да се превръща в битка християнство - ислям. Всяка нация има право да си изрази позиция. И колкото повече, толкова по-добре. Въпросът е, че тук за съжаление световната общност не изрази цялостна, единна, обща позиция и резултата го виждаме."

На въпрос дали позицията на ЕС има някакво значение за Турция, председателят на АБВ - Младежи отговори:

"Турция като държава, която формално или не е кандидат за член на ЕС вече години наред, би следвало да уважи тези ценности - толерантност, културно многообразие и обединение в различията.", завърши Заячка.