Начало Новини Предавания На живо

Зеленский поиска Тръмп да участва в диалога с Путин

Президентът на Украйна с видеопокана за Минск към руския си колега

12:56 ч. 08.07.2019 г.Политика 8

Украинският президент Володимир Зеленский призова за нов формат в преговорите между Киев и Москва.

След съвместно посещение на Луганска област край фронта в Донбас заедно с председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск, държавният глава записа специално видео, в което се обръща към руския си колега.

„Искам да се обърна към президента на Русия Владимир Путин. Трябва да поговорим? Добре, давайте. Ще обсъдим чий е Крим и кого точно няма в Донбас“.

Той призова във всички преговори да участва американският президент, британският премиер, германският канцлер и френскиятдържавен глава.

„Компания за преговорите предлагам да е следната: аз, Вие, президентът на САЩ Доналд Тръмп, премиерът Тереза Мей, канцлерът Ангела Меркел, президентът на Франция Емануел Макрон. Мястото? Мисля, че Александър Григориевич Лукашенко с удоволствие ще ни приеме в Минск. Ние не променяме и не се отказваме от никакви дипломатически формати. Ние предлагаме да си поговорим, нали трябва да поговорим? Нали?“.

Припомняме, че в момента работи тристранна контактна група в Минск, в която влизат Украйна, Руската федерация и Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ).