София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

ЗЕМЛЯНИ ЩЕ ОТГЛЕЖДАТ ЗЕЛЕНЧУЦИ НА МАРС

7 годиниТехнологии 22 Боряна Райчева

Бъдещите заселници на Марс ще се занимават с градинарство, за да оцелеят, пише The Daily Mail. Научен екип ще отглежда марули на Червената планета. Целата е проектът да осигури прехрана на човешката колония.
Ако проектът бъде окончателно одобрен, марулите биха могли да отпътуват към Марс през 2018 година в рамките на мисия. Условия на Марс са сурови както за хората, така и за който и да е друг жив организъм. Проектът на Саутхемптънския университет предвижда оглеждане на растения в оранжерия, която да ги защитава. Ръководителят на екипа съставил прокта, Сузана Лукароти казва, че плана е технологически осъществим, дори и невероятно амбициозен. За първи път ще се изпрати на Марс сложна форма на живот . В рамките на проекта, наречен #LettuceOnMars, оранжерията ще бъде изстреляна към Марс със семена за маруля, вода, хранителни вещества и устройства за обработка на атмосферата и електронно наблюдение. По време на полета системата ще бъде изключена, а семената ще бъдат замразени. При успешно кацане, модулът на Mars One ще започне да захранва оранжерията с електричество, за да поддържа температура между 21 и 24 градуса по Целзий. Въглеродният двуокис, който е изключително важен за растенията, ще бъде извличан от марсианската атмосфера. Марулите ще се отглеждат без почва и периодично ще бъдат пръскани с вода и хранителни вещества. При достигане на стабилни условия, растенията ще започнат да се развиват. Целта на учените е да получат фотографии, които проследяват растежа на марулите от семена до зрели растения, а след завършването на проекта нагревателите ще се включат на максимална мощност, унищожавайки живите организми в оранжерията.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!