София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Зърнопроизводителите започват тридневен протест

Зърнопроизводителите очакват подкрепа от земеделския министър. 

13 чИкономика 154 Антония Лазарова

От днес Националната асоциация на зърнопроизводителите започва тридневен протест на граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам.

Исканията им са да не се удължава за България действието на европейския регламент за  безмитен  внос на стоки от селскостопански произход от Украйна.

Българските зърнопроизводители са подложени на увеличаващ  се натиск от интензивния украински внос на зърнени и маслодайни култури в страната, който блокира изцяло търговията на родното производство Складовете на производителите са пълни със стара продукция. Няма пазар за зърно, а жътвата е след два месеца. Новата реколта няма къде да бъде прибрана. Ситуацията няма да се подобри, ако украинският внос на селскостопански стоки в страната продължи. Това обяснипредседателят на националната браншова асоциация Костадин Костадинов.

Зърнопроизводителите очакват подкрепа и от земеделския министър. 

"Той трябва да дойде на протеста. Ние очакваме нашето правителство да ни подкрепи да не удължим този регламент, направо да си го кажем, защото българският земеделски производител достатъчно несгоди претърпя, достатъчно плати за толерантността си, ще го качим на трактор, той ще води колоната, която ще дефилира по пътя за границата преди Дунав мост", каза Костадин Костадинов.

Следващите три дни, между 10 и 11 часа фермерите ще блокират с тежка техника четирите гранични пункта по северната ни граница. Ако няма резултат от бранша ще продължат.

"На седми (април – б.р.) румънските колеги ще блокират пристанище Констанца, пътя към границата, и ние отделно тогава евентуално ще излезем да действаме заедно.", добави Костадин Костадинов.

В националния протест в Русе ще участват и около 50 зърнопроизводители от Ловешко. Те ще разположат селскостопански машини край пътя Ловеч – Плевен, при разклона за село Слатина, но без да блокират и пречат на движението на превозните средства.