София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

Училище за родители - Домашното насилие също е пандемия

пропускане

Домашното насилие също е пандемия

гости: Йорданка Бекирска- адвокат, инспектор Пенка Стоянова, Златка Мачева-психолог

Ето какво написа във фб профила си адвокат Бекирска за домашното насилие: "Домашното насилие също е пандемия - може да засегне всички без значение от пола. Формите му са множество и все още голяма част от тях остават неразпознаваеми - както от страдащите от насилие лица, така и от извършителите, и от институциите. Причината до голяма степен е, че равнопоставеността не взема превес в отношенията в партньорската двойка, а унижението е способ за комуникация.
С радост отбелязвам, че в случаите на физическо домашно насилие Законът се прилага успешно, държавата следва правилата и стандартите, екипите на полицията и другите институции са обучени. Но потърси ли се защита от друга форма на насилие - психическо, икономическо, емоционално, лишаване от свободно придвижване, лишаване от права, родителско отчуждение, опит за извършване на насилие, системата не работи ефективно. В
Чест проблем е, че пострадалите лица трудно дефинират поведението към тях като насилие, не търсят своевременно защита от компетентните органи. Изследванията показват, че жертвите на насилие се обръщат за помощ, чак след като са преживели поне 7 акта на насилие преди това. Рядко са случаите на потърсилите защита при първия акт на насилие. Ако не се потърси защита, нама как институциите да се задействат и да помогнат на пострадалите лица!
Наблюденията сочат, че полицията се отзовава на сигнали за домашно насилие, съдебната практика се развива и започва да разпознава и някои от другите форми на насилие, в повечето случаи се издават заповеди за незабавна защита, предпазващи потърсилите защита лица, наблюдавам, че злоупотребите със закона доста намаляха, тъй като правоприлагащите органи намериха баланса между правото на семеен живот и другите основни човешки права. Липсва обаче криминализирането на домашното насилие, тъй като то не е престъпление, и най-вече липсва превенцията и подходящото образование.
Все въпроси, за които Истанбулската конвенция има дългосрочни решения.
Засега това са законовите и институционални ресурси, с които разполагаме - събеседването по темата за домашното насилие с адвокат, полицай и психолог предлага интересен многопластов поглед върху проблема. "

Гледай Училище за родители - Домашното насилие също е пандемия

Агресия над деца в 23 СДЯ Ралица гост: Антонина Кенова от Фондация Т.О.Н.И.
К19 без край с доц. Мангъров и адв. Ламбова за делото срещу маските в училищата
Хиперактивните деца с Мила Патронева и Младен Владимиров за агресията сред децата
Възпитание на добро самочувствие с Галя Мутафова и Йоанна Маринова за съня на бебето и детето
Психологически тормоз с Боряна Григорова и Стойчо Наков за магазините без отпадък
Иновации в училище с Петко Иванов и Аида Марковска за родовата травма
Адаптация на детето в градина и училище с Йорданка Какалова и Яна Алексиева
Силва Дончева - заветите на Дънов за семейството и децата и Жени Лечева за детските книги
Доц. Димитрова за секса през бременността и д-р Божинова за важните прегледи на новороденото
Естествено раждане с Надежда Стаменова
Арт отпечатък и етикет на хранене за деца
Доц. Димитрова за емоциите през бременността и важните прегледи на бременната жена

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!