София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Марко Бедзеки триумфира в Гран при на Индия в MotoGP

Бедзеки потегли от първа позиция и без големи затруднения стигна до третата си победа през сезона

7 месецаМоторни 24 Симеон Кисьов

Марко Бедзеки от тима на Муни ВР46 спечели първото в историята на MotoGP състезание за Голямата награда на Индия.

Бедзеки потегли от първа позиция и без големи затруднения стигна до третата си победа през сезона, която му оставя шансове да се бори за титлата. 24-годишният италианец не повтори грешките от спринтовото състезание в събота, когато отново тръгна първи, но финишира втори. Той зададе темпото от самото начало и завъртя 21 обиколки за 36:59.157 минути.

Далеч по-големи премеждия имаха пилотите зад победителя.

Испанецът Хорхе Мартин (Прамак Рейсинг) стигна до втората позиция, като финишира на 8.649 секунди от победителя. Мартин, който спечели вчерашния спринт, се движеше уверено по трасето, но в последната обиколка започна да допуска грешка след грешка и позволи на французина Фабио Куартараро (Монстър Енерджи Ямаха) да го настигне. Куартараро дори пробва да изпревари Мартин, но испанецът някак успя да се събере и с много рязка и рискована дефанзивна маневра в последния завой да запази позицията си.

След финала камерите край пистата показаха, че той не може да стои на краката си заради жегата от около 40 градуса в Нойда и трябва да бъде обливан с вода от екипа си, за да се справи с дехидратацията. Според журналисти на пистата за момент испанецът дори е припаднал, но бързо е бил свестен.

Куартараро завърши трети на 8.855 секунди от победителя Бедзеки. Четвърти на 12.643 секунди остана южноафриканецът Брад Биндер (Ред Бул КТМ), а пети се нареди испанецът Жоан Мир с Репсол Хонда.

Осем обиколки преди края дойде и най-драматичният момент в състезанието, който може и да промени хода на сезона.

Водачът в генералното класиране Франческо Баная (Дукати Леново) изпревари Хорхе Мартин на втората позиция и изглеждаше, че ще може да подгони и Бедзеки, но изненадващо допусна груба грешка и падна от мотора си, което сложи край на участието му в надпреварата.

Така той изгуби сериозна част от аванса си в генералното класиране. Италианецът остава първи с 292 точки, но вторият Хорхе Мартин вече е само на 13 точки с 279. Третият Бедзеки е с 248 точки, а Биндер е четвърти със 192 точки.