петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      ЖЕТВИТЕ В НЕПАЛ ВЕЧЕ СА 7 000

      Жертвите в Непал достигнаха 7040, а ранените са 14 398. Това съобщиха от Националния център за извънредни ситуации.
      Земетресението е засегнало 8 милиона души от 28-милионно население на страната, по данни на ООН.
      Има още затрупани хора под руините на десетките срутени сгради, а спасителните операции продължават.
      Припомняме, че на 25 април в западната част на Непал, на 84 км от столицата Катманду беше регистрирано земетресение с магнитуд 7,9 по скалата на Рихтер. То беше последвано от 70 вторични труса с по-малка сила. Унищожени са 1900 домове и са пострадали 4000 сгради. Достъпът до селата е труден, тъй като пътищата са силно увредени от свлачища и пукнатини. Хора, останали без работа и дом споделят, че материалните помощи не са достатъчни.
      Избухнаха протести след местното население срещу спекулантите, които продават стоки от първа необходимост на завишени цени. Според хората дори водата е на много висока цена. Те проявяват недоволство и срещу властите, които разпределят продукти по засегнатите области така, че не достигат за нуждаещите се.
      Междувременно, земетресението е скъсило най-високият връх на света Еверест, пише вестник „Хъфингтън пост“, позовавайки се на данни от група учени. Височината на покрива на света е намаляла с 2,54 см, според консорциума за геофизически изследвания. Върхът е загубил един-два милиметра, смята сътрудникът на Обединения институт за изследвания в областта на опазване на околната среда – професор Роджър Билхъм. За сметка на това, планинският масив Анапурна в Хималаите е станал по-висок с 20 см.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ