петък, 20.09.24
14.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      БЧК ПОМОГНА НА БЛОКИРАНИТЕ НА ГРЪЦКАТА ГРАНИЦА

      Доброволци и служители на БЧК от Благоевград за пореден път предоставиха храна и вода на блокирани от българската страна на граничен пункт „Кулата – Промахон“.

      БЧК със съдействието на Гръцкия червен кръст беше допуснат в четвъртък на гръцка територия и предостави на част от блокираните вода, храна и хигиенни материали. Същото бе извършено и от екипа на Гръцкия Червен кръст. По информация на доброволците от БЧК, ситуацията на границата е близка до бедствена.

      Огромен брой хора са без вода, храна, лекарства, пари и гориво. Според международните правила Българският червен кръст няма възможност самостоятелно да влиза на чужда територия за предоставяне на хуманитарна помощ, без съдействието на местната национална организация.

      Поради ангажименти с бежанския поток Червеният кръст в Гърция няма възможност и ресурс да присъства и на българо-гръцката граница. Ръководството на БЧК апелира към гръцкото правителство и към европейските структури за незабавна намеса при решаване на проблема с преминаването на една европейска граница и с опазването на живота и здравето на стотици блокирани хора, за да не се стигне до хуманитарна криза.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ