петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Кибератаката с вируса „Bad rabbit“ засегна и България

      Транспортни компании, медии и държавни институции в България, Украйна, Русия и Турция са били мишена на кибератака от страна на компютърния вирус „Bad rabbit“, съобщи компютърната компания за сигурност „ESET“.

      Сред нападнатите компютърни мрежи са тези на летището в Одеса, украинското Министерство на инфраструктурата, редакциите на руската информационна агенция „Интерфакс“. Вирусът кодира файловете на засегнатите компютри и иска заплащане от 0,05 биткойна или около 280 долара.

      Междувременно, компания за разследване на киберпрестъпленията заяви, че е открила начин да се справи с новия вирус. За да се избегне заразата на компютри, свързани в мрежи, трябва бързо да се изолират машините, които предават вредните файлове. Защитните мерки изискват и да се обновят операционни системи и системите за сигурност, както и да се блокират IP адресите и имената на домейните, от които се разпространява зловредният софтуер. Освен това трябва да се блокират изскачащите прозорци, а паролите да се заменят с по-сложни и да не се държат в нешифрован вид.

      Според лабораторията „Касперски“ атаката на „Bad rabbit“ е насочена срещу корпоративните мрежи.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ