понеделник, 23.09.24
7.8 C
София
17 C
Пловдив
17 C
Варна
Search Suggestions

      Президентът на Тайван: Китай трябва да приеме независимостта ни

      Тайванският президент Цай Ингвен се обърна към Китай с призив да „приеме реалността“ и да „преразгледа“ политиката си към де факто държавата, която Пекин твърди, че е част от територията й, съобщава The Guardian.

      Цай, която беше преизбрана за държавен глава в събота, коментира пред журналисти: „Ние се надяваме, че Китай може да разбере мнението и волята, изразени от тайванския народ на тези избори и да преразгледа настоящите си политики“.

      Преди дни Пекин обяви, че обединението на Тайван с Китай е „исторически неизбежно“ и всеки, който се противопостави, ще „вони 10 000 г.“ – идиоматичен израз, който означава, че някой ще бъде опозорен.

      Китай многократно заявява, че ще си върне Тайван с всички необходими средства, включително и със сила. Анализатори вярват, че целта на китайския лидер Си Дзинпин е Тайван да бъде върнат до 2049 г. Тогава изтича крайният срок за „голямото подмладяване“ на Китай.

      Цай Ингвен е против обединение с Китай, но никога не е обявявала официално Тайван за независима държава, тъй като това ще провокира Пекин.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ