вторник, 24.09.24
15.8 C
София
20 C
Пловдив
23.9 C
Варна
Search Suggestions

      Какво знаем за сестрата и потенциалния наследник на Ким Чен Ун – Ким Йо-Джонг?

      Диктатурата на Северна Корея е семеен бизнес. Настоящият върховен лидер Ким Чен Ун наследи титлата от баща си Ким Чен Ир, който от своя страна беше обявен за наследник на баща си, първия лидер на страната Ким Ир Сен.

      Затова може би не е изненадващо, че единствената сестра на Ким Чен Ун, Ким Йо-Джонг, играе толкова важна роля в режима, като известността й само се увеличава през последните години. Всъщност дори се носи слух, че е наследник, след съобщения (отречени от Северна Корея), че техният върховен ръководител е „мъртъв или във вегетативно състояние” след операцията, а децата му – включително 10-годишен син, седемгодишна дъщеря и трето дете, родено през 2017 г. – са твърде малки, за да го наследят. Макар да има по-голям брат Ким Ченгхул, той е прескочен по реда на наследяването и няма политическа роля, така че би бил малко вероятен наследник.

      Смята се, че Ким Йо-Джонг е с четири години по-млада от брат си, родена е на 26 септември 1988 г.. Двамата заедно посещават едно и също английско езиково частно училище близо до Берн в Швейцария и споделят дом, в който работят служители  – севернокорейски телохранители. Завършила е родния си университет в Ким Чен Сон в Северна Корея (кръстен на дядо й) със специалност компютърни науки, преди да поеме младша роля в партията през 2007 година.

      Рядко беше виждана на публични места до 2010 г., когато беше снимана на партийна конференция, но стана по-известна в месеците преди смъртта на баща й през 2011 г., и се смята, че е помогнала за уреждането на брат си като върховен лидер. През 2014 г. тя бе споменавана от държавните медии в Северна Корея, докато придружаваше брат си по време на избори, което беше демонстрация как нейното значение нараства.

      До 2018 г. тя представляваше брат си на зимните олимпийски игри 2018 г. в Пьонгчанг, Южна Корея, но беше понижена през 2019 г., след като бе обвинена за провала на срещата на върха в Ханой, заради която президентът на САЩ Доналд Тръмп прекъсна преговорите за денуклеаризация.

      Въпреки това, след дванадесет месеца „рехабилитация“, тя беше възстановена на поста си като главен пропагандист в началото на годината, пускайки две публични изявления, първото критикуване на Южна Корея (наричайки я „уплашено лаещо куче“) и похвали Тръмп за изпратено до брат й писмо, поддържащо добри отношения между страните.

      Специалистите по севернокорейската политика бързо изтъкнаха значението на тези публични изявления, които се приписват на сестрата на Ким Чен Ун. Говорейки пред The ​​Guardian, Йънгшик Бонг, научен сътрудник от Института за изследвания на Северна Корея в Сеул от Университета Йонсей, заяви: „Става ясно, че Ким Чен Ун й разрешава да напише и да обяви отвратително изявление за Южна Корея в такъв личен то, явно е готов да позволи на сестра си да стане неговото алтер его.

      Докато режимът на Северна Корея черпи много елементи от конфуцианството, древен набор от вярвания, които са обвинени в потискане на жените, може да се окаже, че продължаването на свещената кръвна линия на планината Паекту е по-важно от избора на мъжки наследник и Ким Йо-джонг може да стане благоприятен кандидат да наследи брат си.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ