Search Suggestions
      неделя, 19.10.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Д-р Николова, БАБХ: Прясната риба е с лека слуз по повърхността си, очите трябва да са бистри

          Прясната риба е с лека слуз по повърхността си, очите трябва да са бистри и изпъкнали, хрилете да са прилепнали към тялото. Това обясни пред Евроком д-р Татяна Николова, началник-отдел  Дирекция „Контрол на храните“ в Българската агенция по безопасност на храните, по повод засилените проверки преди Никулден по във всички обекти, където се предлага риба. Тя допълни, че при натиск с пръст върху мускулатурата не трябва да остава вдлъбнатина.

          - Реклама -

          БАБХ налага най-строгите си мерки при нерегламентираната продажба, защото това крие рискове за консуматорите, категорична бе тя.

          „Проверяваме дали се спазват от търговците и служителите противоепидемичните мерки – дали се използват предпазни шлемове, маски, ръкавици“, уточни д-р Николова.

          Според нея е важно да се спазват мерките не само при приготвянето на храната, но и при нейната доставка:

          „В никакъв случай не трябва да неглижираме безопасността на рибата и рибните продукти. Произходът трябва да е гарантиран с документи. Рибата трябва да е съхраняване в необходимите условия, както е описано от производителя“.

          Прясната риба е с лека слуз по повърхността си, очите трябва да са бистри и изпъкнали, хрилете да са прилепнали към тялото. Това обясни пред Евроком д-р Татяна Николова, началник-отдел  Дирекция „Контрол на храните“ в Българската агенция по безопасност на храните, по повод засилените проверки преди Никулден по във всички обекти, където се предлага риба. Тя допълни, че при натиск с пръст върху мускулатурата не трябва да остава вдлъбнатина.

          - Реклама -

          БАБХ налага най-строгите си мерки при нерегламентираната продажба, защото това крие рискове за консуматорите, категорична бе тя.

          „Проверяваме дали се спазват от търговците и служителите противоепидемичните мерки – дали се използват предпазни шлемове, маски, ръкавици“, уточни д-р Николова.

          Според нея е важно да се спазват мерките не само при приготвянето на храната, но и при нейната доставка:

          „В никакъв случай не трябва да неглижираме безопасността на рибата и рибните продукти. Произходът трябва да е гарантиран с документи. Рибата трябва да е съхраняване в необходимите условия, както е описано от производителя“.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          Чехия отчита най-високи нива на лаймска болест от 90-те години насам

          Чехия се сблъсква с безпрецедентен ръст на случаите на лаймска болест – почти 8 000 души са диагностицирани с пренасяното от кърлежи заболяване от...

          Учени откриха механизма на стареене на кръвта: ключова роля има протеинът PF4

          Американски изследователи от Университета на щата Илинойс в Чикаго са открили ключов механизъм на стареенето на кръвта – загубата на протеин, наречен тромбоцитен фактор...

          Инфекциозните заболявания излизат извън контрол в Газа

          Световната здравна организация предупреди, че инфекциозните заболявания „излизат извън контрол“ в Ивицата Газа, като само 13 от 36-те болници в палестинската територия функционират дори...

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ
          Зареждане…
          Зареждане…
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions