събота, 21.09.24
16.3 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      Полша иска регистрация на всяка бременност, абортът ще е почти невъзможен

      Предложение на здравното министерство на Полша всяка бременност да бъде вписвана в регистър предизвика обществено възмущение в страната, в която абортът е почти невъзможен, това съобщава Politico.

      В постановление, изготвено от министерството през октомври и оповестено тази седмица от депутата от опозицията Кшищоф Брейза, се посочва, че ако бременна жена получи каквато и да е медицинска услуга, нейната бременност трябва да бъде вписана в Медицинската информационна система. В тази национална база данни се съхранява информация за лечението на пациентите, главно за да се проследяват лекарствата.

      Теоретично предложената промяна би позволила на властите да проследяват всяка бременност и да определят дали тя завършва с раждане на дете. Това от своя страна поражда опасения, че регистърът може да се използва за проследяване на това дали дадена жена е направила аборт.

      Полша има едни от най-строгите закони за абортите в Европа, а контролираният от правителството висш конституционен съд преди година обяви за престъпление прекъсването на бременност в случай на дефекти на плода.

      Понастоящем абортът е разрешен само в случаите на изнасилване, кръвосмешение и когато животът на майката е в опасност, но неотдавнашната смърт на бременна жена на име Изабела показа, че границата между законното и незаконното прекъсване на бременността може да бъде размита.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ