петък, 27.09.24
12.9 C
София
15 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      ВОЕННO ПОЛОЖЕНИЕ: Русия нападна Украйна, как реагира светът (ОБЗОР)

      Loading the player...

      Украинската столица Киев се събуди тази сутрин под звуците на сирени. Руският президент Владимир Путин обяви военна операция в Украйна и обстреля няколко града. Президентът Володимир Зеленски обяви военно положение в цяла Украйна. 

      Путин тази нощ обяви започването на война срещу Украйна под названието „специална военна операция в Донбас“. Той призова украинските войници да се предадат и да се приберат по домовете си.

      Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че Украйна няма да атакува Русия, но няма и да отстъпи.

      Украинските въоръжени сили водят тежки битки, отблъсквайки атаки в Донбас и в други региони, на изток, север и юг. Врагът понесе тежки загуби и ще понесе много повече. Те дойдоха на наша територия. Ние вече разпределихме оръжия и ще ги разпределим така, че  да защитим страната ни от всеки, който иска да застраши нашия суверенитет. Бъдещето на Украйна зависи от всеки гражданин.

      Паника обзе украинците, хиляди напускат Киев, а кметът на столицата Виталий Кличко каза, че за всички граждани на Киев има осигурени убежища. Към момента от външното ни министерство обявиха, че над 100 българи са поискали да напуснат Украйна, а евакуацията ще бъде сухопътна.
      Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани,  могат да осъществят връзка и с дирекция ,,Ситуационния център‘‘ на Министерство на външните работи на Република България.

      Извънреден Европейски съвет  се провежда тази вечер. По предварителни данни се очаква да бъде блокиран достъпът на Русия до нови технологии. Руските авоари в чужди банки ще бъдат замразени.

      Съветът за сигурност на ООН обсъди спешно практически стъпки за гарантиране на сигурността на Украйна и намаляване на напрежението с Русия. Спорът между двете държави обаче продължи.

      Китай от своя страна, заяви, че няма да предоставят оръжия на Русия, както САЩ направиха за Украйна.

      Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че Украйна е била предупредена за възможна спецоперация, но не е предприела никакви стъпки.

      Позицията на България не закъсня. Президентът Румен Радев свика среща на държавните институции в 8.00 часа сутринта.

      В срещата участваха председателят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, министърът на отбраната Стефан Янев, както и други ресорни министри.

      Народното събрание излезе с обща позиция, първоначално от ГЕРБ отказаха да подпишат деклация, в която отсъства думата „санкция“. От БСП и от „Възраждане“ коментираха, че няма да подкрепят санкции срещу Русия, както и декларацията. Премиерът Кирил Петков пристигна в Народното събрание, за да се увери, че народните представители ще се обединят около обща позиция.

      Българинът Станислав Савчев, който живее в един от градовете, които бяха бомбардирани в Украйна Ивано-Франківськ, разказа за ЕВРОКОМ за ситуацията в момента.

      Председателят на Партия „Русофили Възраждане на отечеството“ Николай Малинов смята, че Русия е поставила ултиматум Украйна да признае Донецк и Логанск.

      Тази вечер протест пред Посолство на Руската федерация в България в София, за да изкажат несъгласието с действията на президента Владимир Путин. 
      Протести имаше и във всички столици и големи градове в световен мащаб. Демонстрантите подкрепиха Украйна и нейната независимост.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ