сряда, 25.09.24
28.5 C
София
30 C
Пловдив
24 C
Варна
Search Suggestions

      ЗАПЛАХА ОТ РАДИАЦИЯ? Румъния започва да раздава йодни таблетки на населението

      Министърът на здравеопазването на Румъния Александру Рафила съобщи, че е започнала кампанията за разпространение на хапчета калиев йодид сред населението.

      „Тази седмица провеждаме информационната кампания, а от следващата седмица и разпределението на всички, които имат право, по принцип населението до 40-годишна възраст“, ​​съобщи на пресконференция министърът на здравеопазването Александру Рафила.

      „Това е много добре. Виждате, че в непосредствена близост до границите на Румъния се води мащабен въоръжен конфликт. Очевидно има и колективен спомен за инцидент, който се случи в Украйна през 1986 г., и е нормално органите на общественото здравеопазване да реагират бързо и да намерят решение на всеки инцидент, който може да възникне във връзка с тази ядрена зона. Без да тревожим света по никакъв начин, нямаме причина да правим това, но трябва да предоставим на населението един от елементите, които намаляват въздействието на евентуален инцидент, не е вероятен, повтарям, но е възможен. Една от тях е тази защита или превенция, която се прилага само в часовете след подобен инцидент, само по препоръка на органите на общественото здравеопазване и това, за да е възможно, хапчетата трябва да са притежание на населението“, каза той., уточни Александру Рафила.

      Здравният министър заяви в събота, че раздаването на хапчета калиев йодид на населението може да отнеме две до три седмици, но посочи, че това ще стане само след много ясна информация на гражданите.

      Антибиотичната фабрика в Яш произведе 30 милиона таблетки с калиев йодид. По-голямата част от тях вече са разпределени в складовете на здравните служби в страната.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ