вторник, 24.09.24
10.8 C
София
16 C
Пловдив
14.1 C
Варна
Search Suggestions

      Лятото настъпва утре в 12:13 ч.

      „Утре в 12 часа и 13 минути настъпва астрономическото лято и слънцето „ще кулминира“ точно над тропика на рака. Всички специалисти, които говорят за дългосрочни прогнози за лятото, „гледат“ два големи модела. Единият модел е на Европейския център за средносрочни прогнози, а другият е американският модел на Националната агенция за изследване на атмосферата и океаните.“ Това каза проф. Георги Рачев пред БТА.

      Той обясни, че „двата модела се обединяват, че лятото в България – за юли и август, ще бъде малко по-топло от нормалното“.

      „Като американците са по-умерени, с около половин градус, докато европейският модел дава за Балканския полуостров вместо 1 градус, един и половина градуса по-топло време. Разликата между двата големи модела е, че американският модел е по-обран по отношение на валежите и се говори за нормални валежи. А може би на половината от територията на България август е с минимум на валежните количества и те за по-голямата част от равнинната територия на страната са между 30 и 40 литра на квадратен метър. В някои райони са и по-малки“, поясни климатологът. 

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ