неделя, 22.09.24
7.8 C
София
15 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Граждански сблъсъци в Испания заради закон за амнистия на каталуснките сепаратисти

      Хиляди крайнодесни демонстранти се събраха пред щаба на испанския премиер Педро Санчес във вторник в нажежен протест срещу предложения от него закон за амнистия на каталунските сепаратисти, предава Франс прес.

      Силно противоречивият законопроект на Санчес има за цел да предостави амнистия на каталунци, които са преследвани за участието им в неуспешния опит за отделяне от останалата част на Испания през 2017 г.

      Законодателството ще позволи на премиера в оставка да получи подкрепата на депутатите от партията за независимост, което е от съществено значение за съставянето на правителство.

      Близо 7000 демонстранти се събраха във вторник, според властите, носейки плакати с надписи „не на амнистията“ и „Испания не плаща на предателите“, показват телевизионни изображения.

      Някои протестиращи бяха разпръснати с полицейски удари и сълзотворен газ.

      Тридесет и девет души са били леко ранени, включително 29 полицаи, съобщиха службите за спешна помощ на Мадрид пред AFP, докато шестима души са арестувани за нарушаване на спокойствието, според временен доклад на местните власти.

      Други по-рано се опитаха да стигнат до парламента, който беше барикадиран от полицията, която разположи голяма сила и хеликоптер в центъра на столицата Мадрид, съобщават местни медии.

      Демонстрацията беше свикана от няколко крайнодесни групи и подкрепена от крайнодясната партия Vox, която беше представена на събитието от лидера на своята парламентарна група Пепа Милан, която каза на тълпата, че нейната партия е дошла да демонстрира „мирно „.

      В понеделник вечерта няколко хиляди демонстранти се бяха събрали пред централата на Испанската социалистическа работническа партия (PSOE) в Мадрид, Барселона и Валенсия.

      В столицата полицията също разпръсна част от 3800-те демонстранти, използвайки сила и сълзотворен газ.

      Екипът на Санчес заяви, че той е уверен в изпълнението на сделката с каталунските страни.

      В съобщение в X, бивш Twitter, Санчес в понеделник критикува „тормоза“ от страна на протестиращите, чието поведение е подобно на „атака срещу демокрацията“, каза той.

      Лидерът на крайнодясната партия Vox Сантяго Абаскал разкритикува използването на сълзотворен газ.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ