петък, 27.09.24
22.9 C
София
27 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Япония преговаря с йеменските бунтовници хути

      Япония обяви, че ще се обърне към хутите в Йемен, ден след като подкрепяните от Иран бунтовници заловиха в Червено море товарен кораб с 25 членове на екипажа, нает от японска група и собственост на Израел, предаде АФП.

      Няколко дни по-рано хутите заплашиха, че ще атакуват израелски кораби в това стратегическо море между Североизточна Африка и Арабския полуостров в отговор на войната на Израел срещу Хамас в Ивицата Газа.

      Конфискуваният товарен кораб е управляван от японска компания, което накара Токио да се намеси директно в борбата с бунтовниците.

      Япония „комуникира с Израел и освен преките контакти с хутите, настояваме Саудитска Арабия, Оман, Иран и други заинтересовани страни да настояват хутите бързо да освободят кораба и членовете на екипажа“, заяви японският външен министър Йоко Камикава.

      Израел, Япония и Съединените щати осъдиха завземането на кораба.

      Компанията Nippon Yusen, известна също като NYK Line (Япония), потвърди, че е експлоатирала плаващия под флага на Бахамските острови кораб Galaxy Leader: „Galaxy Leader, кораб за превоз на автомобили, който наемаме от компанията, беше заловен“ близо до бреговете на Ходейда, в Западен Йемен.

      Японската компания заяви, че е създала специален екип, който да събира информация и да гарантира безопасността на 25-те членове на екипажа.

      От своя страна компанията за морска сигурност Ambrey заяви, че собственик на кораба е Ray Car Carriers, чиято компания майка принадлежи на израелския бизнесмен Абрахам Рами Унгар.

      Американски военен източник определи задържането на кораба като „грубо нарушение на международното право“ и добави, че Вашингтон ще се свърже със своите съюзници и с ООН, за да обсъди „подходящите“ мерки, които да бъдат предприети.

      Хутите са част от така наречената от тях „ос на съпротива“ срещу Израел, която включва подкрепяни от Иран групировки като палестинската Хамас и ливанската Хизбула.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ