неделя, 29.09.24
15.2 C
София
17 C
Пловдив
18.1 C
Варна
Search Suggestions

      СТАТИСТИКА: За първи път по-малко от 50 хил. бебета се появили за година у нас

      За първи път по-малко от 50 хиляди бебета са се родили у нас през 2023 г. В последното десетилетие броят на новородените е намалял с около 10 000.

      В сравнение с 2022 година, през 2023 г. са родени с 2062 деца по-малко деца, показват данни на Индекс на болниците.

      Съветник на здравния министър на проф. Христо Хинков д-р Антон Тонев заяви, че понижаването на раждаемостта и повишаването на средната възраст на населението е тенденция не само у нас, а в цяла Европа, а причините за все по-малко бебета са комплексни – условия на живот, социален статус на родителите, спокойствие са част от тях. 

      Според д-р Юрий Хранов от “Майчин дом” това се дължи на променената социално-икономическа обстановка и на много международни фактори- миграция и липса на трудова заетост ,както и финансова обезпеченост при младите семейства.

      ,,Отиват да работят в други страни и обикновено раждат там. България ражда деца, но не ги ражда в България”, казва той.

      За Тонев подобряването на живота у нас е най-силният фактор, който ще върне хората и ще ги мотивира да създават повече деца. А конкретната политика на здравното министерство е да повиши с 5 млн. лв. средствата за Центъра по асистирана репродукция. 

      В 100 болници са се извършвали раждания през миналата година. Сред лечебните заведения, където са се родили най-много бебета – над 2 хил., са “Майчин дом”, “Шейново” и “Надежда” в София, както и “Селена” в Пловдив, а най-малко са проплакали в Балчик, Ихтиман, Мадан, Луковит.

      Броят на новородените намалява, но делът на абортите в България продължава да бъде много висок в последните години и страната ни е начело по брой аборти на 1000 жени във фертилна възраст (15-49 г.) в Европейския съюз. Статистиката от 2022 г. отчита само легално регистрираните манипулации, което означава, че броят им може да бъде значително по-голям.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ