четвъртък, 19.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.2 C
Варна
Search Suggestions

      Добра новина: Сашко от Перник говори сам след присадeни стволови клетки

      Седем месеца след като изчезна и бе намерен в планинската местност Голо бърдо край Перник, Сашко се е подложил на терапия за трансплантиране на стволови клетки. 13-годишното момче с аутизъм, което се изгуби на 11 ноември 2022 г. по време на разходка с татко си, е преминало през три процедури по вливания, които са проведени през 2023 г. в клиника в Нови Сад, Сърбия. Първата е била през юни, втората през юли и третата и последна на 26 – 27 август. Между тях са правени кратки паузи, съобщава „24 часа“.

      „Процедурата е следната – изтеглят се стволови клетки от костния мозък на таза, концентрират се и се пречистват, след което се вкарват обратно в гръбначния стълб – обясни бащата на Сашко пред „24 часа – 168 истории“. – Терапиите са с пълна упойка. Техниката е иновативна и се прави със собствени стволови клетки, а не с донорски. Основните ефекти се делят на три категории – по отношение на имунната система, по отношение на нервната система, тоест свързано е с подобряването на определени слаборазвити части на мозъка, а третата се отнася до стомашно-чревната система, тъй като при децата с аутизъм тя не функционира добре. Трансплантацията беше направена под ръководството на професор Душан Марич, който е световнопризнат специалист в регенеративната медицина. Не изключвам със Сашко да пробваме и трансплантиране на донорски стволови клетки, но трябва да мине известно време, защото се прави почивка. Може би някъде около година, дори и повече. Налага се да има паузи, тъй като при всяка следваща терапия вливането е с повече и по-концентрирани клетки. Тези ги правихме в рамките на 120 дни, а процедурата беше без странични ефекти, защото е изцяло „автоложна“ (пациентът получава обратно собствените си стволови клетки – бел. ред.).“

      За малкия терапиите са били безболезнени. Той не е прекарвал много време в клиниката в Нови Сад – влизал рано сутрин и до вечерта го изписвали. Не са го държали под лекарско наблюдение дни наред, както се налага при други сложни интервенции.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ