неделя, 22.09.24
4.8 C
София
11 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Предложение на служебния министър на труда: Пенсиите да се вдигнат с 11, вместо с 10%

      Пенсиите да се вдигнат с 11% от 1 юли. Това ще предложи служебния министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов на заседанието на надзорния съвет на Националния осигурителен институт във вторник.

      В момента златното швейцарското правило позволява увеличение на пенсиите от 1 юли с 10%, а не с 11% както бе заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Причината е, че официалните резултати показват по-ниска инфлация и по-малък темп на нарастване на средния осигурителен доход, отколтото тези, върху, които е направен разчета на бюджета. Служебният социален министър обаче ще внесе свое предложение този процент да не се променя, а да остане 11%. 

      Реално процедурата по увеличение на пенсиите по швейцарското правило е такава всяка година. Парламентът първо гласува увеличение с процент, който е леко завишен, тъй като се изчислява по прогнозни данни. Впоследствие НОИ в изпълнение на Кодекса за социално осигуряване предлага за одобрение коректно изчислено увеличение, а социалният министър се възползва от правото си да предложи увеличение с процента по закона за бюджета.

      Бившият финансов министър Асен Василев обаче не изчакаха заседанието на надзора на НОИ във вторник, а поиска извънредно заседание на Народното събрание по темата за увеличението на пенсиите. 

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ