понеделник, 16.09.24
14.8 C
София
18 C
Пловдив
16.6 C
Варна
Search Suggestions

      Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на Шойгу и Герасимов

      Международният наказателен съд съобщи във вторник, че е издал заповеди за арест на висш началник на руската армия и бивш министър на отбраната заради удари по украинска инфраструктура, които представляват предполагаеми военни престъпления.
      Заповедите на МНС са последните от поредица от действия на съда във връзка с войната в Украйна, включително заповед за арест на руския президент Владимир Путин.
      Заповедите, издадени в понеделник, но оповестени във вторник, засягат началника на Генералния щаб Валери Герасимов и бившия министър на отбраната Сергей Шойгу.
      Двамата мъже са обвинени във военни престъпления за насочване на атаки срещу цивилни обекти и причиняване на прекомерни инцидентни вреди на цивилни, както и за престъпление срещу човечеството на „нечовешки действия“ в Украйна, се казва в изявление на МНС.
      Съдиите заявиха, че има „разумни основания да се смята, че двамата заподозрени носят отговорност за ракетни удари, извършени от руските въоръжени сили срещу украинската електрическа инфраструктура от най-малко 10 октомври 2022 г. до поне 9 март 2023 г.“
      Съдът каза, че тези удари са били „насочени срещу цивилни обекти“ и дори когато целите могат да се считат за военни, цивилните щети „ще са били очевидно прекомерни спрямо очакваното военно предимство“.
      Украйна приветства „важното“ решение, а началникът на кабинета на президентството Андрий Йермак каза: „Всички ще бъдат държани отговорни за злото“.
      Международният наказателен съд, базиран в Хага, не разполага със собствена полиция за изпълнение на заповедите за арест. Тя разчита на съдебните системи на своите 124 членове, за да ги изпълни.
      На теория, всеки със заповед е възпрепятстван да пътува до държава-членка на МНС поради страх от арест.
      Самият Путин е пътувал в чужбина, по-специално в Киргизстан, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства – не членове на ICC.
      Той обаче пропусна среща на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) в Южна Африка, от която се очакваше да изпълни заповедта.
      Москва разкритикува заповедта срещу Путин, като я нарече „невалидна“ и в отговор издаде своя собствена заповед срещу президента на МНС.
      Путин смени Шойгу като министър на отбраната миналия месец в голямо разтърсване на руското военно ръководство повече от две години след офанзивата в Украйна.
      68-годишният беше назначен за министър на отбраната на Русия през 2012 г. и има дълга десетилетия политическа кариера с несравнима дълголетие в постсъветска Русия.
      Той бе обявен за нов секретар на Съвета за сигурност, заменяйки дългогодишния си съратник Николай Патрушев.
      Кремъл също така каза, че не се предвиждат „никакви промени“ за заместването на Герасимов като началник на Генералния щаб.
      Заедно с Шойгу, Герасимов беше набелязан от хардкор група от влиятелни проофанзивни военни блогъри заради предполагаемите военни провали на Москва.
      Наблюдатели смятат, че той е участвал тясно в изготвянето на плана за изпращане на войски в Украйна в условия на абсолютна секретност.
      След като пое поста през 2012 г., Герасимов е най-дълго служилият началник на генералния щаб от постсъветската ера.
      Международният наказателен съд, създаден през 2002 г., за да разследва военни престъпления по света, през септември отвори полеви офис в Киев като част от усилията руските сили да бъдат подведени под отговорност за потенциални военни престъпления.
      Този ход дойде, след като международен офис за разследване на Русия за военното престъпление агресия отвори врати в Хага през март 2023 г. в това, което Киев нарече „историческа“ първа стъпка към трибунал за ръководството на Москва.
      Заедно с Путин, Международният наказателен съд издаде заповед и срещу Мария Лвова-Белова, руският президентски комисар по правата на децата, по подобни обвинения в незаконно депортиране на деца по време на войната в Украйна.
      През март тази година МНС издаде заповеди за двама висши руски офицери, Сергей Иванович Кобилаш и Виктор Николаевич Соколов, заради удари по инфраструктура в Украйна.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ