четвъртък, 19.09.24
15.8 C
София
21 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      Фермерът Николай Василев за принудата да намали животните си наполовина: Издържането свършва

      Нашата ферма вече наброява около 2000 животни. Нашата ферма е най-голямата биологична ферма в Европа за пасищно отглеждане на говеда. Гледаме ги на 2 места – в Източни Родопи прекарват 8 месеца и 4 месеца прекарваха досега, 16 години, в Национален парк “Рила”. Там наемахме пасища и пашувахме. От тази година една екологична оценка каза всички крави – наполовина в Националните паркове. За Парк Рила вместо около 8 хиляди, трябва да са около 4. Това разказа собственикът на високопланинска ферма Николай Василев. Забраната е за отглеждане на животни и тези животни на пасат на надморска височина над 1500 м.

      Тази екологична оценка аз не знам как и от кого е съставена, мисля че не е коректна, защото всеки може да прецени, че една крава с теле няма как да изпасе 50 дка пасища. Една крава с теле трябва да изпасе 10 стадиона. Какво поддържане ще прави тази крава? Тя не може само да обиколи тази територия. А в плановете за управление на НП Рила, който е съставен 90-и някоя година, е записано, че минималната площ на една крава е 4 дка. Тоест, 6 пъти по-голяма площ се дава в момента. При увеличаването на декарите, трябва да се намалят животните. Докато 2008 г, когато ние се качихме там за първи път, там можеха да пасат 35 000 животни, сега могат да пасат 4 000, обясни Василев.

      23 години пашуваме по тези правила и няма никакви проблеми. И в един момент идва субсидията и започваме да вдигаме леко нормите. Първо беше 12 декара – защо? Защото субсидията е на декар, и като вдигнем декарите ще получим повече субсидия. Същевременно се вдига и таксата. Аз 2008 г съм плащал 1,50 лв на крава с теле, а сега плащаме 50 лв на крава с теле, разкри фермерът.

      Издържането вече свършва, защото при нас е суша и първите 10 телета, които заколих бяха вчера, защото за да оцелеят майките, които са ни по-ценни, трябва да заколим телетата, за да не бозаят. И по този начин майките се съхраняват. Когато няма зелена паша, майките отслабват. Така че клането започна. И ще продължим по този начин, докато бройката не достигне нивото, в което може да изкара при нас. А при нас това лято е изключително сухо и въпроса е на оцеляване, защото ние не можем да мръднем от тези пасища, разказа Николай Василев.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ