понеделник, 16.09.24
14.8 C
София
18 C
Пловдив
16.6 C
Варна
Search Suggestions

      САЩ обвиниха Русия в намеса в изборите през 2024 г.

      Loading the player...

      Три американски министерства обвиниха ръководството на руския държавен медиен концерн RT, включително директора Маргарита Симонян, агенциите РИА Новости и „Спутник“, както и хакери, свързани с ФСБ, в нови опити да повлияят на резултата от президентските избори в САЩ чрез дезинформация. Федералните служби обявиха координирани действия срещу руснаците, съобщиха Reuters и BBC.

      Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че образува наказателно производство срещу двама служители на RT и блокира 32 домейна, чрез които се разпространява дезинформация, включително такава генерирана от изкуствен интелект.

      Държавният департамент постави RT и пет от нейните дъщерни дружества в списък с чуждестранни мисии, подчинени на Закона за чуждестранните агенти.

      Министерството на финансите наложи санкции на две фирми и десет души, включително ръководителя на RT Маргарит Симонян и нейните заместници Елизавета Бродская и Антон Анисимов. Под санкции попада и заместник-директора на англоезичното излъчване на RT Андрей Кияшко.

      Служителите на RT от отдела за цифрови медийни проекти Константин Калашников и Елена Афанасиева са обвинени за пране на пари.

      В обвинението, повдигнато от прокуратура в Южния окръг в щата Ню Йорк, пише, че Афанасиева лично, представяйки се за служител на американска компания, се е свързала с американски инфлуенсъри.

      Според обвинението те са платили 10 милиона долара на компания в Тенеси за създаване и разпространение на съдържание, което съдържа информация, необходима на руските власти и всява разделение в обществото. Това е трябвало да става чрез влиятелни лица в социалните медии, инфлуенсъри, чрез американска компания, за да популяризират своята дезинформация.

      „Руските държавно подкрепяни деятели отдавна използват широка гама от инструменти, като генерирани от изкуствен интелект дълбоки фалшификации и дезинформация, за да се опитат да подкопаят доверието в изборните процеси и институции на Съединените щати“, се казва в изявление на Министерството на финансите на САЩ относно новите санкции.

      Според американски служители Кремъл иска Доналд Тръмп да спечели президентските избори през ноември, отчасти и защото той се противопостави на помощта за Украйна.

      Материалите, предоставени на съда срещу Калашников и Афанасиева, не посочват директно компанията, на която е плащано от руската медия, но я описват като „мрежа от неортодоксални коментатори, фокусирани върху политическите и културни въпроси на Запада“. Това описание съвпада дословно с представянето на Tenet Media на собствения й уебсайт. Tenet публикува хиляди видеоклипове на английски език в социалните медии и също така популяризира видни десни коментатори.

      Освен това Министерството на финансите налага санкции срещу ръководителя на хакерската група RaHDit (Russian Angry Hackers Did It) Алексей Гаращенко и двама от неговите служители. Според американците Гаращенко е бил офицер от ФСБ по времето, когато е оглавявал RaHDit.

      Американските власти обявиха в сряда и награда от 10 милиона долара за информация за хакери, свързани с RaHDit.

      Под санкциите попада и организацията с нестопанска цел „Диалог“, създадена към кметството на Москва, и нейно дъщерно дружество, включително генералния директор Владимир Табак. Според американските власти тази организация се занимава с използване на изкуствен интелект при създаването на дезинформация, свързана с избори.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ