Search Suggestions
      понеделник, 21.10.24
      Search Suggestions

          Две имена за заместник на Гюлен коментират в Турция

          Духовният сподвижник Суат Йълдъръм или сивият кардинал Мустафа Йозджан?

          Суат Йълдъръм или Мустафа Йозджан се очаква да заместят религиозния водач в изгнание и лидер на организацията ФЕТО Фетуллах Гюлен след смъртта му, според коментари в турските медии. Правят се и твърдения, че заместникът е бил определен преди смъртта му. Според Ensonhaberin news тези твърденията са малко вероятни. В обширен анализ всекидневникът разглежда възможностите, кой от двамата потенциални претенденти ще бъде избран. Въпреки че милиарди лири финансови приходи от Турция са прекъснати към ФЕТО, за да не може да наеме персонал, тя все още има състояние от 300-400 милиона долара с училища и недвижими имоти по света. Затова се твърди, че битките в организацията за това кой ще контролира тези пари и кой ще ръководи назначенията й на Запад предстои да започнат.

          Кой е проф. Суат Йълдъръм?

          Занимава се с организационна дейност от годините на основаване на ФЕТО. Член е на нейния борд, наричан още „Главен върховен“ или „консултативен комитет“ и често е нейн говорител. Завършва Теологическия факултет на университета в Анкара през 1964 г., след което известно време работи като помощник-мюфтия в Диарбекир. По-късно е назначен за провинциален мюфтия в Одрин, където се запознават с Гюлен и дори живеят в една и съща къща. От 1968 г. Преподава в университета Ататюрк и е декан на Теологическия факултет на университета Сакаря между 1993-1995 г.

          Кой е Мустафа Йозджан?

          Известен е като човекът в сянка на Гюлен и най-влиятелната личност в организацията след него. Започва да проповядва в рамките на Президентството по религиозните въпроси през 1975 г.,  когато се среща с него в Измир. Там той е назначен за заместник-мюфтия. Назначен е за проповедник в Картал през 1992 г. Мустафа Йозджан е служил като имам на командването на военновъздушните сили в рамките на "специалните служби", след което е назначен за имам на Балканските страни. Известно е, че Йозджан често е посещавал Пенсилвания и е получавал инструкции от лидера на организацията Гюлен. Служил е и като „истанбулски имам“ на ФЕТО. 
          След като Йозджан се оттегля от поста си в президентството по религиозните въпроси през 2006 г., става председател на борда на директорите на Kaynak Holding, един от финансовите източници на ФЕТО. Според информация на турските специални служби, намерила място и в обвинителния акт по случая „Чадърът на ФЕТО“, гледан от 4-ти висш наказателен съд в Анкара, той е планирал шпионските случаи Balyoz, Ergenekon, Izmir и конспиративните разследвания от 17/25 декември. Подозиран е в корупция за прехвърлянето на финансовите средства на организацията в Пенсилвания, но обвиненията не са доказани. Знае се, че паричната координация на организацията се управлява само между него и Гюлен.
          Йозджан е отговорен за проследяването на съдебните и финансовите дела, заведени срещу Гюлен в Турция и в чужбина, както и за контактите с медиите, и за разпространението на книгите на Гюлен. Смятан е за за най-упълномощеното лице във Великия съвет, в който отговаря за разпространението и изпълнението на международните и вътрешните дейности. В Турция има заповед за арест за много престъпления, включително "водене на въоръжена терористична организация" и "опит за нарушаване на конституционния ред".

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions