Search Suggestions
      вторник, 22.10.24
      Search Suggestions

          Николоски: Връзката Белград-Скопие-Солун от Коридор 10 е най-голямата цел на Македония

          Най-амбициозният ни проект е изграждането на високоскоростна железопътна линия на Коридор 10, която ще позволи бърза връзка с пристанището на Солун и с Централна Европа.

          Това заяви македонският вицепремиер и министър на транспорта Александър Николоски на Форума за свързване на Югоизточна Европа, който се провежда в Солун, предадоха медиите.

          „Имаме задължение като правителство да осигурим бърз и надежден транспорт. Поставил съм си една цел и това е да изградя скоростна железница, точно в участъка на Коридор 10, тоест от границата със Сърбия чак до границата тук, в Гърция. Тази железница, която имаме сега, е бавна и не отговаря на целта за бърз транспорт. Коридор 10 е стратегически за всички ни и затова трябва да се възползваме от него. Този наш план е амбициозен, същевременно е приоритетен проект, по който работим много всеотдайно. Паралелно с това започваме и реконструкцията на постоянната железница, за да може и тя да се използва за вътрешни и международни превози. Освен това работим по изграждането на железопътния Коридор 8 към България. В частта на пътната мрежа сме силно фокусирани върху изграждането на няколко магистрали и скоростни пътища по Коридор 8 и 10, като по този начин създадем нова мрежа от пътища в цялата страна“, каза Николоски.

          Министърът очаква Северна Македония да има „най-висок ръст на БВП в региона“.

          „Започнахме работа по съвместна връзка с Гърция чрез интерконектора, където ще се свържем с газа от Азербайджан. Очакваме в следващия период този газопровод да бъде изграден и да намалим зависимостта си от руския газ. През този период имаме силно развитие и в сегмента на енергоснабдяването от фотоволтаични централи. Работим за професионализиране на администрацията, за опростяване на процедурите. Плановете ни са сериозни и вярвам, че ще ги реализираме. Попитахте ме за местни компании. Повечето от експортно ориентираните са зависими от пристанището в Солун и затова имаме задължение към тях да осигурим модерни връзки, евтини връзки, за да улесним работата им. Това правим“, отбеляза Николоски.

          По време на визитата си в Гърция той ще проведе двустранни срещи с министъра на инфраструктурата и транспорта на Гърция Христос Стакурас, както и с министъра на морското дело и островната политика Христос Стилианидис.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions