Search Suggestions
      вторник, 22.10.24
      Search Suggestions

          Трима души са създали „суперфалшификат“ на 500-еврова банкнота в Шумен

          500 евро „суперфалшификат“ са произвеждали в разкритата край Шумен печатница за фалшиви пари. Банкнотите са били засечени в страни от Европейския съюз.

          При спецакцията на 16 октомври са задържани три лица – произвеждали и разпространявали т.нар. „суперфалшификат“ на 500-еврови банкноти, както и почти неразличими от истинските 50-левови и 50-доларови банкноти.

          „От 2020 г. ГДБОП работи по случая. От сектор „Фалшификации“ са започнали работа по първоначалната информация – производство на банкнота от 500 евро. През 2023 г. е образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура Шумен“, обясни Боян Раев, зам.- директор на ГДБОП.
          По думите му по случая ГДБОП си е сътрудничала успешно с Европол и „Сикрет сървиз“. 500-евровите банкноти са засичани в страни от Европейския съюз.

          „500-евровият „суперфалшификат“ е с много високи защитни елементи на самата банкнота“, уточни Боян Раев.

          Според думите му 50-левовите банкноти са намирани в търговската мрежа, като тези банкноти минават машинната проверка, минават и през банкомати.

          На 16 октомври в Шумен е проведена спецакцията по задържане на трите лица. Едното е с постоянна мярка задържане под стража, второто е под домашен арест, третото е с парична гаранция.

          „Лицата не са имали лидер, който да ги ръководи, но всеки един от тази група има определение функции. Единият е много добре технически грамотен, който работи със специфичната техника. Другият има много тънки и ювелирни умения, който доработва произведената банкнота на ръка. А други престъпни връзки на тези лица са се занимавали с разпространението на тези неистински парични знаци. Към настоящия момент не би казал, че са финансирани за производство на тези пари от външни структури“, отбеляза Боян Раев, зам.-директор на ГДБОП.

          Намерени са голямо количество от 50-левови неистински банкноти. Намерени са 50-доларови банкноти , както и плаките, необходими за тези банкноти.

          „За 50-левовата банкнота може обществото да е спокойно, не е прокарано в големи количества в обръщение“, подчерта Боян Раев.

          Той обясни, че хартията, на която са печатани суперфалшификатите е внасяна от Китай и Турция, но тя не е за опаковка на дюнери, както излезе информация в някои медии.

          „Тази хартия е внесена и декларирана, че е хартия за дюнери. Това е вметката. Не, че тази хартия е за опаковка на дюнери“, уточниха от ГДБОП.

          Според разследващите самият процес по изработка на фалшивите пари е бил изключително бавен, като се е работило за прецизна изработка. Наблягало се е на качеството, а не на количеството.

          Част от задържаните лица са били арестувани и през 2016 година, като към тогавашния момент е имало образувано досъдебно производство и е разбита малка печатница за фалшиви пари в района на Велико Търново.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions