Search Suggestions
      сряда, 23.10.24
      Search Suggestions

          Путин: На срещата на върха на БРИКС се формира многополюсен световен ред

          Руският президент Владимир Путин изтъкна създаването на нов „многополюсен световен ред“ на срещата на върха на БРИКС, която той се надява да покаже, че опитите на Запада да изолира Москва заради незаконната инвазия над Украйна са се провалили.

          Срещата в град Казан е най-големият дипломатически форум в Русия, откакто Путин нареди на войските да навлязат в Украйна през 2022 г., предизвиквайки порой от западни санкции и международно осъждане.

          Около 20 лидери, включително от Китай, Индия, Турция и Иран, се събират в централния град Казан, където ще разглеждат теми като разработването на международна платежна система, ръководена от БРИКС, и конфликта в Близкия изток.

          Москва разглежда платформата като алтернатива на ръководените от Запада международни организации като Г-7 – позиция, подкрепяна от ключовия съюзник китайския президент Си Дзинпин.

          „Процесът на формиране на многополюсен световен ред е в ход – динамичен и необратим процес“, заяви Путин при официалното откриване на срещата на върха.

          Организацията БРИКС „укрепва авторитета си в международните отношения“, заяви Путин, като призова членовете ѝ да обмислят как могат да решат най-належащите въпроси от световния дневен ред, включително „острите регионални конфликти“.

          Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш пристигна в Русия, за да участва в срещата на върха – първото му посещение в страната от повече от две години, което предизвика презрението на Украйна.

          По време на разговорите с лидери, сред които Си и индийският министър-председател Нарендра Моди, Путин приветства тесните връзки и „стратегическите партньорства“ на Москва с нейните партньори.

          Междувременно Си похвали „дълбоките“ връзки на Китай с Русия в един, по думите му, „хаотичен“ свят.

          Отношенията между Русия и Китай са „дали силен тласък на развитието, съживяването и модернизацията на двете страни“, заяви Си.

          Путин заяви, че вижда отношенията с Пекин като основа на глобалната „стабилност“.

          Сигурността в Казан е затегната около срещата на върха, съобщават журналисти на АФП от мястото на събитието.

          Околностите на Татарстан, които се намират на около 1000 км от границата с Украйна, и преди са били обект на атаки с дронове от страна на Киев.

          Москва обаче възнамерява да не допусне конфликтът да засенчи срещата на върха и подготвя топло посрещане на пристигащите лидери.

          Жени, облечени в традиционни татарски носии, посрещнаха пристигащите делегации, на които бяха предложени сладки татарски сладкиши от брашно и мед.

          Започнала през 2009 г. с четирима членове – Бразилия, Русия, Индия и Китай, БРИКС оттогава се разшири и включи други нововъзникващи държави като Южна Африка, Египет и Иран.

          В подкрепа на виждането си за групата като предизвикателство за Запада, Путин ще проведе отделни разговори с президента на Иран Масуд Пезешкян и президента на Венецуела Николас Мадуро.

          Той ще се срещне и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

          Турция, която е член на НАТО, се представя за възможен посредник между Русия и Украйна и се стреми към топли отношения с Москва.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions