Search Suggestions
      четвъртък, 07.08.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Как картофите влияят на здравето ни – важно е как ги приготвяме

          Картофите са сред най-обичаните храни в света – варени, печени, на пюре или пържени. Но дали всички те влияят еднакво на здравето ни?

          - Реклама -

          Ново изследване на Импириъл колидж Лондон разкрива, че начинът, по който приготвяме картофите, е от ключово значение. Учените са анализирали хранителните навици на близо 2700 души от САЩ и Великобритания – мъже и жени на възраст между 40 и 59 години.

          Резултатите са окуражаващи за почитателите на варени, печени и картофи на пюре – те не се свързват с повишено кръвно налягане или натрупване на телесни мазнини, особено когато са част от здравословен хранителен режим.

          Обратното важи за пържените картофи. При американските жени честа консумация на пържени картофи е свързана с леко повишено кръвно налягане и по-висок индекс на телесна маса (BMI). Интересно е, че същото не се наблюдава при мъжете.

          Изследването подчертава, че вредата от пържените картофи се засилва, когато те се консумират с други нездравословни храни – богати на мазнини, сол и захар. Но ако са част от балансирано меню, ефектът върху здравето е значително по-слаб.

          Изводът? Не всички картофи са еднакви. Важно е не само какво ядем, а и как го приготвяме и с какво го комбинираме.

          Картофите са сред най-обичаните храни в света – варени, печени, на пюре или пържени. Но дали всички те влияят еднакво на здравето ни?

          - Реклама -

          Ново изследване на Импириъл колидж Лондон разкрива, че начинът, по който приготвяме картофите, е от ключово значение. Учените са анализирали хранителните навици на близо 2700 души от САЩ и Великобритания – мъже и жени на възраст между 40 и 59 години.

          Резултатите са окуражаващи за почитателите на варени, печени и картофи на пюре – те не се свързват с повишено кръвно налягане или натрупване на телесни мазнини, особено когато са част от здравословен хранителен режим.

          Обратното важи за пържените картофи. При американските жени честа консумация на пържени картофи е свързана с леко повишено кръвно налягане и по-висок индекс на телесна маса (BMI). Интересно е, че същото не се наблюдава при мъжете.

          Изследването подчертава, че вредата от пържените картофи се засилва, когато те се консумират с други нездравословни храни – богати на мазнини, сол и захар. Но ако са част от балансирано меню, ефектът върху здравето е значително по-слаб.

          Изводът? Не всички картофи са еднакви. Важно е не само какво ядем, а и как го приготвяме и с какво го комбинираме.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          Ранната употреба на смартфони уврежда психиката на децата, показва мащабно изследване

          Смартфоните са навсякъде – дори в ръцете на най-малките деца. Но какво всъщност се случва, когато дадем на дете под 13 години достъп до...

          Китай е засегнат от епидемична инфекция, разпространявана от комари

          Китай се изправя пред тревожна епидемия от вируса чикунгуня – заболяване, пренасяно от комари. По данни на „Евронюз“, само в провинция Гуандун са регистрирани...

          България с най-много пушачи в ЕС, Швеция – с най-малко

          България, Гърция и Хърватия водят класацията по брой пушачи в Европейския съюз, показват данни на Евростат, статистическата агенция на Европейската комисия. В същото време...

          1 коментар

          1. влияят на смъртта, приближват я. Нямат влияние върху здравто, това са нишестени – диабет едно, диабет две, диабет три Алцхаймер

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ

          Зареждане…

          Зареждане…

          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions