Картофите са сред най-обичаните храни в света – варени, печени, на пюре или пържени. Но дали всички те влияят еднакво на здравето ни?
- Реклама -
Ново изследване на Импириъл колидж Лондон разкрива, че начинът, по който приготвяме картофите, е от ключово значение. Учените са анализирали хранителните навици на близо 2700 души от САЩ и Великобритания – мъже и жени на възраст между 40 и 59 години.
Резултатите са окуражаващи за почитателите на варени, печени и картофи на пюре – те не се свързват с повишено кръвно налягане или натрупване на телесни мазнини, особено когато са част от здравословен хранителен режим.
Обратното важи за пържените картофи. При американските жени честа консумация на пържени картофи е свързана с леко повишено кръвно налягане и по-висок индекс на телесна маса (BMI). Интересно е, че същото не се наблюдава при мъжете.
Изследването подчертава, че вредата от пържените картофи се засилва, когато те се консумират с други нездравословни храни – богати на мазнини, сол и захар. Но ако са част от балансирано меню, ефектът върху здравето е значително по-слаб.
Изводът? Не всички картофи са еднакви. Важно е не само какво ядем, а и как го приготвяме и с какво го комбинираме.
Картофите са сред най-обичаните храни в света – варени, печени, на пюре или пържени. Но дали всички те влияят еднакво на здравето ни?
- Реклама -
Ново изследване на Импириъл колидж Лондон разкрива, че начинът, по който приготвяме картофите, е от ключово значение. Учените са анализирали хранителните навици на близо 2700 души от САЩ и Великобритания – мъже и жени на възраст между 40 и 59 години.
Резултатите са окуражаващи за почитателите на варени, печени и картофи на пюре – те не се свързват с повишено кръвно налягане или натрупване на телесни мазнини, особено когато са част от здравословен хранителен режим.
Обратното важи за пържените картофи. При американските жени честа консумация на пържени картофи е свързана с леко повишено кръвно налягане и по-висок индекс на телесна маса (BMI). Интересно е, че същото не се наблюдава при мъжете.
Изследването подчертава, че вредата от пържените картофи се засилва, когато те се консумират с други нездравословни храни – богати на мазнини, сол и захар. Но ако са част от балансирано меню, ефектът върху здравето е значително по-слаб.
Изводът? Не всички картофи са еднакви. Важно е не само какво ядем, а и как го приготвяме и с какво го комбинираме.
влияят на смъртта, приближват я. Нямат влияние върху здравто, това са нишестени – диабет едно, диабет две, диабет три Алцхаймер