сряда, 02.10.24
21.2 C
София
23 C
Пловдив
20.1 C
Варна
Search Suggestions

      Байдън призовава Северна Ирландия да поддържа мира, да се възползва от икономическите печалби

      Президентът Джо Байдън каза в сряда, че Северна Ирландия „не трябва да се връща“ към насилието, което я бе белязало години преди мирното споразумение с посредничеството на САЩ преди 25 години, подтиквайки политиците да разрешат политическа криза, която остави тази част на Обединеното кралство без работещо правителство.

      Говорейки за икономическия растеж, който Северна Ирландия преживя, откакто Споразумението от Разпети петък сложи край на 30 години сектантско кръвопролитие, Байдън каза: „От нас зависи това да продължи“.

      По време на първото си президентско посещение в Северна Ирландия Байдън пренебрегна перспективата за повече американски инвестиции, за да подпомогне икономическия растеж – особено ако раздорните политици в Белфаст излязат от задънена улица, която постави правителството им на пауза.

      „Простата истина е, че мирът и икономическите възможности вървят заедно“, каза Байдън по време на реч в новия кампус на Ълстърския университет в Белфаст. Той каза, че стъклената сграда в центъра на града би била немислима през годините на бомбени атентати и стрелби, известни като „Проблемите“.

      „Там, където бодливата тел някога е разрязала града, днес намираме катедрала на учението, построена от стъкло“, каза той.

      Отбелязвайки, че общото икономическо производство на Северна Ирландия се е удвоило за четвърт век от подписването на мирното споразумение от Разпети петък през април 1998 г., Байдън призова хората в Северна Ирландия „да поддържат мира, да отприщят тази невероятна икономическа възможност, която едва сега започва“.

      Байдън призова всички политически партии да се върнат на работа, като каза, че „демокрацията се нуждае от шампиони“ и че бъдещето на Северна Ирландия е в техните ръце.

      „Надявам се събранието и изпълнителната власт скоро да бъдат възстановени“, каза той. „Това е преценка, която трябва да направите вие, не аз, но се надявам да се случи.

      Визитата на Байдън беше насрочена за отбелязване на годишнината от споразумението от Разпети петък, което САЩ бяха ключови за постигането. Байдън приписа заслугите на хората, които бяха готови да „рискуват смело за бъдещето“, като постигнаха споразумение, напомняйки на публиката, че „мирът не беше неизбежен“.

      Позовавайки се на нападение с огнестрелно оръжие през февруари срещу висш полицейски офицер – за което властите обвиниха дисиденти от Ирландската републиканска армия, които се противопоставят на мирния процес – Байдън каза, че „враговете на мира няма да надделеят. Северна Ирландия няма да се върне назад, молете се на Бога“.

      Въпреки че мирът продължи, Северна Ирландия беше без функциониращо правителство, откакто Демократическата юнионистка партия, която формира половината от правителството, което споделя властта, напусна преди година заради търговски спор след Брекзит.

      Байдън се срещна за кратко преди речта си с лидерите на ДЮП и четирите други основни политически партии в Северна Ирландия.

      Байдън се сблъска с недоверие от страна на пробританските юнионисти заради ирландско-американското си наследство. Сами Уилсън, депутат от DUP в парламента на Обединеното кралство, каза пред Talk TV, че Байдън „има досие като про-републикански, анти-юнионист, анти-британски“ – твърдение, което Белият дом категорично отрече.

      Речта на Байдън внимателно навигира в сложните политически течения в Северна Ирландия, позовавайки се както на неговия британски, така и на ирландския му произход и отбелязвайки приноса към САЩ на предимно протестантски шотландци от Ълстър, както и на ирландски католици като неговите собствени предци.

      Такива неща не остават незабелязани в Северна Ирландия. Лидерът на ДЮП Джефри Доналдсън каза, че „позоваването на Байдън и на собственото му британско потекло, мисля, показва, за което се надяваме, че имаме президент, който признава, че Обединеното кралство е близък съюзник и приятел на Съединените щати“.

      Но Доналдсън се съмнява дали посещението на президента ще „промени политическата динамика“.
      „Ясно ми е какво трябва да се случи, за да постигнем напредъка, който всички желаем – и това е мястото на Северна Ирландия в рамките на Обединеното кралство да бъде едновременно уважавано и защитено и ние искаме да видим това в закона“, каза той.

      Мишел О’Нийл от ирландската националистическа партия Шин Фейн каза, че Байдън е „изпратил ясно послание до DUP“ за необходимостта да се върне на работа.

      Байдън също пи чай с премиера на Обединеното кралство Риши Сунак по време на кацането си в Белфаст. Президентът прекара по-малко от 24 часа в Северна Ирландия, преди да се премести в Република Ирландия, за да започне тридневно посещение, планирано да включва обръщение към парламента в Дъблин, присъствие на гала вечеря и пътувания до два родни града на предците.

      Представители на Обединеното кралство отрекоха, че краткостта на посещението е равносилна на пренебрежение. Сунак каза, че той и Байдън са имали „много добра дискусия“ относно инвестициите в Северна Ирландия, заедно с въпросите на външната политика.

      „Ние сме много близки партньори и съюзници. Ние си сътрудничим по редица неща“, каза Сунак.
      Политическата криза в Северна Ирландия произтича отчасти от Брекзит. Излизането на Великобритания от Европейския съюз остави Северна Ирландия неспокойно поставена между останалата част от Обединеното кралство и членката на ЕС Ирландия и постави мирното споразумение под по-голямо напрежение.

      След много спорове Великобритания и ЕС постигнаха споразумение през февруари за справяне с напрежението около търговията, премахвайки много от митническите проверки, които дразнеха бизнеса и ядосваха синдикалистите. Демократическата юнионистка партия обаче казва, че споразумението не стига достатъчно далеч, за да отговори на опасенията

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ