петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ПОСРЕД БЯЛ ДЕН: Убийство с автомат в Москва (СНИМКИ)

      Посред бял ден в Москва бе прострелян смъртоносно с автоматична пушка известният в близкото минало фигурист Константин Балешански. Първоначално полицията смяташе, че става въпрос за поръчково убийство. Но малко по-късно заподозреният е бил задържан, като по време на ареста той е бил тежко ранен след престрелка с полицията. Следственият комитет на Русия смята, че престъплението вероятно е било заради домашен спор, съобщиха няколко руски медии.

      Видеозапис от мястото на убийството показва как мъж с черна маска и пистолет настига минувач и го застрелва. След като жертвата пада, нападателят го прострелва контролно още два пъти с автомат AKS-74U Ксюша.

      34-годишният Константин Балишански е бил член на руския отбор по скейтборд на Nike в средата на 2000-те години. Сега работел за компанията на баща си Mediasystem Group, която се занимава с проектиране на видеоинсталации и презентации, включително на спонсорирани от държавата събития, изтъква Радио Свобода.

      Полицията обяви план „Прихващане“, а Следственият комитет отвори дело за убийство и незаконно притежание на оръжие. Около час и половина след съобщението за убийството очевидци сигнализираха за престрелка в квартал Матвеевски лес в западната част на Москва.

      Според медии, специализирани в оперативни новини, полицаите са задържали заподозрян за убийството на Балишански. „База“ твърди, че той е бившият служител на сайт за скейтъри 35-годишният Андрей Дьомин. По обясненията на Следствения комитет в дъното на престъплението е ревност. Това е основната версия, по която се работи.

      Балишански и Дьомин не можели да разделят момиче, към което и двамата имали чувства.

      Дьомин вече е попадал в полезрението на служителите на правоприлагащите органи: през 2018 г. е бил задържан за трафик на наркотици, припомня lenta.ru. 

      Освен това убиецът и жертвата имали обща страст – скейтборда. Според Mash Дьомин наскоро е работил в онлайн магазин за продажба на оборудване за скейтборд. Константин Балишански пък става първият скейтър от отбора на NikeSB Russia през 2006 г. По време на престъплението той е работил като системен администратор в компанията на баща си, която осигурява изложби и събития с мултимедийно оборудване, LED и LCD екрани.

      Покушението срещу ИТ специалиста е било подготвяно в продължение на пет месеца. В началото на февруари започват да се събират данни за него – публично и в даркнет. Било поръчано досие на Балишански за маршрутите, по които е пътувал, и местата, които е посещавал.

      По предварителни данни в деня на покушението Андрей Дьомин е записал камерите на домофона на входа на къщата, в която е живял Константин. Извършителят се е маскирал, като се е облякъл изцяло в черно и е сложил медицинска маска на лицето си.

      Андрей Дьомин напада Константин Балишански в района на детска площадка. След първия изстрел жертвата се втурнала да бяга, но убиецът я настигнал, повалил я с още куршуми и я довършил с два контролни изстрела недалеч от входа на жилищна сграда на улица „Алексей Свиридов“. След това избягал през дворовете на жилищни сгради в квартал Фили-Давидково. Служителите на реда предположили, че престъпникът може да се укрие в нечий автомобил, затова проверили целия транспорт и претърсили горския район в радиус от четири километра от мястото на убийството.

      Около 13:00 ч. Дьомин бил открит в района на Аминиевското шосе. След кратка престрелка бил задържан. Заподозреният е тежко ранен и е настанен в болница.

      По думите на старшия помощник на ръководителя на столичния Следствен комитет на Русия (СКР) Юлия Иванова е образувано наказателно дело по част 1 от НК за убийство и притежание на незаконно оръжие. Възможно е Дьомин да бъде подведен под отговорност и за покушение срещу полицай, за което може да получи доживотен затвор.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ