петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Австралийската полиция арестува 554 души в операция срещу домашното насилие

      Полицията в най-населения австралийски щат е арестувала и обвинила 554 заподозрени в домашно насилие в рамките на четиридневна операция, предаде АФП.

      Страната е поела инициатива да се справи с поредица от високопоставени нападения над жени.

      Полицията на Нов Южен Уелс съобщи, че са били задържани някои от „най-тежките извършители на домашно насилие“ в щата, включително един мъж, за когото се твърди, че е посягал на жена, причинявайки ѝ счупване на ребра, наранявания по лицето и посиняване на бъбреците.
      Арестите са извършени в момент, когато Австралия се бори с насилствената смърт на 28 жени през тази година – средно по една на всеки четири дни. През същия период на миналата година са починали само 14 жени.

      Поредица от широко разпространени нападения срещу жени – включително намушкването с нож на пет жени в търговски център в Бонди – насочиха вниманието към насилието, основано на пола, и домашното насилие.

      Австралийският министър-председател Антъни Албанез го нарече „национална криза“. Той също така обяви мерки за ограничаване на „deepfake” порнографията и увеличаване на финансирането за жени, бягащи от насилствени връзки.

      Убийствата от интимни партньори постепенно намаляват през последните 30 години, сочат данни на австралийското правителство.
      А процентът на разпространение на домашното насилие в Австралия все още остава под средния за ОИСР – и по-нисък от този в Канада, САЩ и Великобритания, според данните за 2023 г.

      Но службите за борба с домашното насилие отдавна предупреждават, че трябва да се направи още.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ