петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Олимпиакос с исторически триумф в Европа

      Олимпиакос излъга Фиорентина с 1:0 след продължения на стадион „Агия София“ в Атина и спечели финала в Лигата на конференциите за исторически първи трофей на гръцки тим в евротурнирите. В редовното време двата тима не успяха да си вкарат гол, а в продълженията Аюб Ел Кааби (116) се превърна в герой за гръцкия гранд срещу „виолетовите“, които губят втори пореден финал в надпреварата, след като миналата година отстъпиха на Уест Хям.

      Гърците започнаха по-активно и в 4-ата минута Даниел Поденс тръгна на пробив по лявото крило, навлезе навътре и потърси долния ляв ъгъл на вратата, но Пиетро Терачано спаси. Минута по-късно италианците отвърнаха. Кристиан Куаме намери Николас Гонсалес, който подаде към Андреа Белоти и той не успя да намери очертанията на вратата.

      В 9-ата минута Фиорентина прати топката във вратата след заучено положение при изпълнение на корнер. Бираги центрира към Никола Миленкович, който с удар ниско по тревата реализира, но страничният съдия вдигна флага за засада, която бе потвърдена и от ВАР. Десетина минути по-късно Белоти свали топката с глава към Джакомо Бонавентура, който стреля от близко разстояние, но Константинос Цолакис отрази. Последваха пропуски на Даниел Поденс от Олимпиакос и Куаме и Гонзалес от „виолетовите“ до края на полувремето.

      След почивката двата отбора играха много предпазливо и не се стигна до чисти положения пред някоя от двете врати. Чакн в 65-ата минута след центриране от корнер, Никола Миленкович се извиси над всички и стреля с глава, но неточно. Четири минути след това Куаме получи топката в наказателното поле и се опита веднага да стреля, но Цолакис спаси прехвърлящия удар.

      Олимпиакос пропусна златна възможност да излезе напред в резултата в 80-ата минута, когато след центриране от статично положение в наказателното поле Висенте Ибора се извиси и стреля с глава, но топката премина на милиметри от десния страничен стълб на вратата, пазена от Пиетро Терачано. До края на редовното време нито един от двата тима не успя да реализира и се стигна до продължения.

      В 94-ата минута футболистите на гръцкия тим имаха претенции за дузпа след игра с ръка на Мартинес Куарта, но главният съдия Артур Соареш Диаш не ги уважи. Две минути след това Стеван Йоветич напредна с топката в краката си и навлезе в наказателното поле, за да отправи опасен удар към долния ляв ъгъл на вратата, но Пиетро Терачано успя да отрази.

      Фиорентина имаше възможност за гол в 110-ата минута, когато Лукас Белтран получи топката по лявото крило и комбинира с Антонин Барак, който пропусна за Жонатан Иконе. Той от своя страна стреля с първото си докосване, но Константинос Цолакис спаси със страхотен рефлекс. Шест минути след това Олимпиакос нанесе своя решителен удар. Сантиаго Хесе получи топката по лявото крило и центрира коварно топката, която тупна точно пред Лука Раниери. Аюб Ел Кааби изпревари бранителя на Фиорентина и плонжира, за да реализира с глава за 1:0. ВАР преглеждаше дълго време ситуацията заради съмнения за засада, но в крайна сметка зачете гола, с който Олимпиакос спечели исторически първи трофей в Европа.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ