четвъртък, 19.09.24
18.8 C
София
25 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      ОФИЦИАЛНО: На 16 януари ще има нов главен прокурор

      Loading the player...

      След продължили близо два часа дебати Пленумът на Висшия съдебен съвет възобнови процедурата за избор на нов главен прокурор. 18 от членовете гласуваха „За“, а трима „против“.

      Според приетите правила главен прокурор се избира с не по-малко от 13 гласа от членовете на Пленума на ВСС. За избора на останалите двама големи в съдебната власт, председателите на ВАС и ВКС, са необходими минимум 17 гласа.

      Ако някой от кандидатите не събере достатъчно подкрепа при първото гласуване, то избора продължава между двамата кандидати с най-много гласове. Ако и при повторния вот никой няма достатъчно брой гласове, процедурата се прекратява.

      Пленумът на ВСС реши също на 19 и 26 септември и на 3 и 10 октомври да се проведат заседания, на които да се предложат кандидати за поста на обвинител номер едно. До 24 октомври кандидатите имат време за представяне на концепция и документи. До 26 ноември комисиите по атестиране и професионална етика следва да приемат доклади за професионалните и нравствени качества на кандидатите.

      На 5 декември пленумът на ВСС трябва да обяви дата, час и място за изслушването на кандидатите. 8 януари е крайният срок за представяне на становища и въпроси към кандидатите. А на 16 януари следва да се проведе изслушване и гласуване на кандидатите.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ