петък, 27.09.24
25.8 C
София
28 C
Пловдив
24.1 C
Варна
Search Suggestions

      Бившият министър на отбраната е новият премиер на Япония

      Бившият министър на отбраната Шигеру Ишиба ще стане следващият министър-председател на Япония. Това се случи, след като Ишиба спечели вота за лидер на управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП), която има парламентарно мнозинство, предаде АФП.

      67-годишният Ишиба победи на втория тур в надпреварата Санае Такаичи, която можеше да бъде първата жена премиер в историята на страната.

      „Ще направя всичко възможно, за да вярвам в хората, да говоря истината смело и искрено и да превърна тази страна в сигурно и безопасно място, където всеки отново може да живее с усмивка на лице“, каза Ишиба, след като победата му беше обявена официално.

      Той и преди е бил близо до най-високия пост, включително през 2012 г., когато загуби от националиста Шиндзо Абе, най-дългогодишния лидер на Япония, който по-късно беше убит.

      Като министър-председател той ще трябва да се изправи срещу заплахите за регионалната сигурност – от все по-настъпателния Китай и задълбочаващите се връзки с Русия до забранените ракетни изпитания на Северна Корея.

      На първия тур на гласуването се явиха рекордните 9 кандидати. Това се случи, след като дългогодишните влиятелни фракции на ЛДП се разпаднаха по-рано тази година заради скандал с финансирането.

      Лидерите на ЛДП заемат поста си за 3 години и могат да изкарат до 3 поредни мандата. Настоящият премиер Фумио Кишида не се кандидатира за преизбиране

      По време на своя мандат Кишида предприе стъпки за удвояване на разходите за отбрана на Япония, отваряйки вратите за износ на военна продукция. Тази мярка беше следствие от това, че ЛДП преразгледа своята пацифистката следвоенна конституция.

      Кишида посрещна украинския президент Володимир Зеленски на срещата на върха на Г-7 в Хирошима и укрепи често размирните връзки на Япония със съседката ѝ Южна Корея.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ