неделя, 29.09.24
12.7 C
София
18 C
Пловдив
23.1 C
Варна
Search Suggestions

      Юлиян Попов: Въглищните централи ще затворят, защото не могат да издържат на пазара

      Затварянето на въглищните централи не е административно, а е пазарно, те не могат да издържат на пазара, не са конкурентоспособни. Това каза в ефира на БНР Юлиян Попов, бивш министър на околната среда и водите в правителството на Николай Денков и преди това в служебния кабинет на Марин Райков.

      „Въглищните централи загиват навсякъде в Европа. Има редки случаи на активизиране на някоя въглищна централа, да речем в Германия, за няколко месеца, но това е много рядко. Общата тенденция е рязък спад. Великобритания напълно се изтегли от въглищата. За 8 години Великобритания мина от 40% ток от въглища до 0, без да има никакъв трус в страната. Просто процесът беше управляем“.

      Според него в последните години не е обяснено откровено и ясно на хората „какво е абсолютно неизбежно, а това е затварянето на въглищните централи, както и да има план за алтернативи“.

      ТЕЦ-овете не са конкурентоспособни заради цената на въглеродните емисии, които не са свързани със Зелената сделка, а са по-стара европейска и глобална политика, както и заради ниските цени на възобновяемата енергия (ВЕИ).

      „Картата за въглеродна неутралност няма никаква обвързваща сила. Фактът, че не е приета в парламента, означава единствено, че не сме изпълнили някакъв ангажимент към Плана за възстановяване и устойчивост, който сами сме поели. Ние не си изпълняваме едно договорно задължение, което сами сме предложили. Лошата комуникация, предизборният популизъм довеждат до това, че да, можем да загубим пари. Но по-лошото е, че бавим целия процес на (енергиен) преход“, коментира Попов.

      Няма да загубим всички пари по ПВУ, смята той.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ