понеделник, 30.09.24
13.8 C
София
19 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      Заради лошото време: Евакуираха хиляди хора в Румъния

      Общо 6014 души са били евакуирани през изминалото денонощие от 28 населени места в окръзите Арджеш, Брашов, Галац и Васлуй в Румъния заради лошото време и риска от наводнения, съобщават от Главния инспекторат за извънредни ситуации на страната.

      Властите предприеха този ход като превантивна мярка, след като преди две седмици в източния окръг Галац придошли води отнеха живота на седем души.

      Морският и речният трафик е спрян, а маневрите във всички пристанища в окръзите Констанца и Тулча са временно преустановени заради неблагоприятни метеорологични условия, включително силни пориви на вятъра, пише БТА.

      През изминалите 24 часа лошото време е нанесло щети в 116 населени места в 29 окръга в Румъния, където дървета и стълбове, съборени от вятъра, са повредили автомобили и къщи.

      „В този момент ситуацията е под контрол“, увери тази сутрин ръководителят на Главния инспекторат за извънредни ситуации Раед Арафат, цитиран от Диджи24.

      В 25 населени места в Галац учебните часове за днес са отменени.

      Жълт код за проливни дъждове е в сила за регионите Молдова, Добруджа, централна и източна Мунтения. Там се очакват и силни пориви на вятъра със скоро 70-90 км/ч. В Източните и Южните Карпати дъждът ще премине в сняг. Първата снежна покривка за този сезон вече бе регистрирана при езерото Бъля Лак във Фъгърашките планини в окръг Сибиу. В неделя термометрите там показваха градуси около нулата.

      Оранжев код за наводнения важи за шест окръга на Румъния – Харгита, Муреш, Ковасна, Нямц, Бакъу и Вранча.

      Този уикенд Румъния бе засегната от две припокриващи се екстремни явления. Циклонът „Ашли“ помете страната от запад на изток, като пикът беше вчера вечерта в Букурещ и в южните окръзи на страната. В същото време нивото на река Дунав се повиши значително.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ