Search Suggestions
      четвъртък, 17.10.24
      Search Suggestions

          НАСА откри неочаквани количества лед на Луната

          Ледените залежи могат да съдържат жизненоважни ресурси за бъдещите изследователи

          НАСА, която се готви да установи постоянно присъствие на Луната, е открила залежи от воден лед на Луната, които са „по-обширни, отколкото се смяташе досега“.

          „Новите открития от апарата на НАСА Lunar Reconnaissance Orbiter разкриват, че лунните залежи от лед са по-широко разпространени, отколкото смятахме, дори отвъд сенчестите райони на южния полюс! Тези ледени залежи могат да съдържат жизненоважни ресурси за бъдещите изследователи, включително вода за радиационна защита, въздух, енергия и дори ракетно гориво!“, написа Ники Фокс, който оглавява Дирекцията за научни мисии на НАСА.

          При предишни лунни проучвания е открит лед, запазен в дълбоко студени кратери в южния полюс на Луната или в близост до него – подходящо наречените „постоянно затънтени региони“ или PSRs. Това е основната причина, поради която завръщането на НАСА на Луната, наречено програма „Артемида“, ще кацне в близост до тези кратери.

          В продължение на векове комети и метеорити, които са се удряли в Луната, може да са пренесли на повърхността ѝ големи количества вода. Други източници биха могли да бъдат водни пари, които естествено се просмукват от лунните недра, или химически реакции между кислорода в лунната почва и неумолимия слънчев вятър.

          Когато астронавтите на НАСА се завърнат на Луната – не по-рано от септември 2026 г. – една от основните им мисии в продължение на една седмица ще бъде да търсят лед и да събират проби от повърхността, които да върнат на Земята. В крайна сметка, ако ледът се потвърди, това проучване ще проправи пътя за събиране на лунен лед в лунна база. Разбира се, без този лед никой няма да може да оцелее на Луната.

          - Реклама -
          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions